Sve izvjesnija gradnja odlagališta nuklearnog otpada kod Une

Petnaest godina se priča o izgradnji odlagališta nukleranog otpada uz granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. I dok susjedi pripremaju građevinski materijal za tu izgradnju, kod nas se tek sporadično čuje da će između dvije države granica biti i radioaktivno odlagalište.

Na samom ulazu u BiH, na njenom sjeverozapadnom dijelu koji je ujedno i najbogatiji prirodnim resursima, sve je izvjesnije, gradit će se odlagalište nuklearnog otpada. “Hrvatska, bez obzira na naša negodovanja, koja su i ranije iskazivana, ne odustaje od lokacije Trgovska gora, kao sada jedine lokacije za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada”, istaknuo je Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH.

Postoji mogućnost odlaganja otpada na drugoj u te svrhe već korištenoj lokaciji, a to je odlagalište koje Termoelektrana Krško u Sloveniji već koristi. “U 21. vijeku se ne otvaraju nove radioaktivne lokacije, nego se završavaju i zaključavaju ili šire one na kojima jesu ove stvari”, kazao je Franc Bogovič, slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu, bivši gradonačelnik Krškog.

Trgovska gora je na samoj granici s našom zemljom, nekoliko stotina metara je od rijeke Une, ali za susjede iz Evropske unije je očigledno lokacija broj jedan za odlaganje radioaktivnog otpada. A upravo prema standardima Unije, poljoprivredni proizvodi koji se nalaze u blizini odlagališta nukleranog otpada gube vrijednost i praktično nemaju šansu na tržištu.

“Na kraju ćemo biti u situaciji da će na našem mlijeko, jagodičastom voću, medu biti i markica da je to područje u neposrednoj blizini odlagališta nukleranog otpada”, upozorava Nermin Ogrešević, načelnik općine Cazin.

Iako otpor ka gradnji postoji sa bh. strane, očigledno je da treba biti glasniji, a to znači da priča o izgradnji radioaktivnog odlagališta više mora biti u fokusu javnosti.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*