Detalji nesreće u Kaknju: Drvene podgrade pale na rudare na 105 metara dubine

Nesreća u Rudniku mrkog uglja Kakanj u kojoj su četiri rudara poginula, a dva povrijeđena desila se na oko 105 metara dubine, potvrdio je na konferenciji za medije održanoj danas u pogonu Haljinići federalni inspektor Ferid Osmanović.

U jami se nalazilo 28 rudara, a na gradilištu rudarske prostorije za smještaj rudarske opreme radilo je sedam rudara.

“U jednom trenutku desilo se iznenadno odvajanje te je došlo do urušavanja drvene podgrade direktno na radnike koji su se nalazili na tom području. Četa radnika je nastradala, a dva radnika zadobila su lakše i teže povrede”, dodao je Osmanović. Nakon pada podgrade kamenje se obrušilo na rudare.

Četa za spašavanje je iznijela poginule, jama trenutno ne radi, a u narednom periodu provest će se istraga o tome kako je došlo do ove rudarske nesreće.

V. d. direktora RMU Kakanj Kasim Alajbegović je poručio: “Nažalost, nesreće su prateća pojava ovog rudarskog zanata i mi smo izgubili četiri komorata. Iza poginulih su ostale žene i djeca, a kako je već inspektor kazao, desilo se u jami u kojoj nije eksploatacija, pri izradi treće komore za smještaj trafostanice”

U ime uposlenika Elektroprivrede BiH i u svoje ime saučešće porodicama poginulih izrazio je v. d. direktora Bajazit Jašarević.

“U ovih 40 dana Uprave EP BiH usaglasili smo koncept podrške rudnicima koji bi značio i program hitnog ulaganja i izradu plana poslovanja za svaki od rudnika kako bismo odlučno ušli u investiranje i svaki od rudnika doveli u područje dobrog poslovanja. Ovaj koncept nema alternativu. Bez investiranja zaustavila bi se proizvodnja energije. Po hitnom postupku će se pristupiti investiranju sigurnosti rudnicima. Vjerujem da ćemo za šest mjeseci ili godinu imati novu sliku rudnika”, obećao je Jašarević.

U Kakanj je danas povodom ovog nemilog događaja došao i federalni premijer Fadil Novalić koji je poručio da se historija nesreća mora prekinuti.

“Dogodila se nesreća koja prema prvim saznanjima nije klasična, nije se dogodila usljed eksplozije, već u zoni komunikacije, izvan zone kopanja, ali odnijela je četiri života. Sam pozdrav rudara ‘sretno’ govori da je ovo opasan posao. ‘Sretno’ nije bilo dovoljno da oni izađu iz jame i ovom prilikom upućujem iskreno saučešće. Zbrinjavanje njihovih porodica neće biti problem, ja sam ovdje u ime države da se pobrinem za to”, kazao je Novalić i dodao da je sigurnost u rudnicima bila jedina tema od početka rada nove uprave rudnika, a glavni cilj energetske politike obnavljanje i ulaganje u rudnike.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*