Karlovcu prijeti izlijevanje rijeka i poplave

Prema prognozi Hrvatskih voda najavljene obilne kiše uzrokovat će izlijevanje rijeka, a poplava bi u Karlovcu mogla biti na razini one iz rujna prošle godine, koja je bila do tada nezapamćena, te je uzrokovala veliku materijalnu štetu na komunalnoj infrastrukturi i imovini više stotina obitelji, priopćio je medijima u utorak u ime Stožera za zaštitu i spašavanje ured gradonačelnika Karlovca.

Stožer je tijekom noći donio odluku o poduzimanju niza mjera koje podrazumijevaju i građevinske zahvate u prostoru, da bi se smanjila ugroženost od poplavnih voda.

Pozvali su građane koji su prošle godine bili zahvaćeni poplavnim vodama da krenu sklanjati svoja materijalna dobra iz podrumskih i prizemnih prostorija i dvorišta.

Noćas održanoj izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanje u Vatrogasnom centru žurnim su se službama pridružili gradonačelnik Damir Jelić i predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatske gorske službe spašavanja, gradskog društva Crveni križ, svih gradskih komunalnih tvrtki, te gradskih četvrti i mjesnih odbora.

Ugroženi dijelovi grada opskrbljeni su vrećama i materijalom za obranu pojedinih objekata i za izradu zečjih nasipa, te će se tijekom prijepodneva na područjima ugroženih mjesnih odbora i gradskih četvrti održati i sastanci.

Dok se Karlovčani spremaju za novi vodeni val mještani naselja nizvodno od grada već trpe posljedice bujanja rijeka, dok je slična situacija i u Zadobarju.

Naime, zbog vode na kolniku za promet je zatvorena prometnica ŽC 3144 Zadobarje – Grdun, javlja KAportal.

Rijeke Kupa i Korana od jučer u podne stagniraju i lagano opadaju. Kupa je jutros u 8 sati na 606 centimetara, a Korana na 662 centimetra. Na obje je rijeke pripremno stanje obrane od poplava.

HAK također javlja da su zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su dionice DC36 Jamnička Kiselica-Gradec Pokupski i Šišljavić-Donja Kupčina.

(Hina/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.