Međunarodni aerodrom Tuzla dobija dozvolu za kargo saobraćaj

Međunarodni aerodrom Tuzla dobit će dozvolu za kargo saobraćaj, potvrdio je danas Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Postoje tehničke sugestije koje bi se trebale otkloniti, pa da i sa aerodroma u Tuzli, uz Sarajevo i Banjaluku, a kasnije i Mostar, krene prekogranična trgovina”, rekao je Zvizdić.

Interesovanje za izvoz namirnica životinjskog porijekla iz Tuzlanskog kantona postoji, a aviokompanija “Turkish Airlines” već je izrazila namjeru za uspostavljanjem kargo letova za izvoz mesa u Tursku, što bi poboljšalo privredu ovog dijela države.

Međunarodni aerodrom Tuzla unazad godinu dana radi na ispunjavanju uslova kako bi dobio dozvolu za kargo letove, a pregovori, te odlučivanje Vijeća ministara BiH i dobivanje saglasnosti traju mjesecima.

“S obzirom na ekspanziju aerodroma i putničkog saobraćaja, te aviobazu kompanije ‘Wizz Air’ koja je uspostavljena u junu ove godine, Međunarodni aerodrom Tuzla je pojačao radno vrijeme i sada radimo sa dvije i pol smjene svaki dan, odnosno od 4:30 do 23:30 sati. Ispunili smo sve tehničke preduslove i ne vidimo nikakav tehnički razlog da nam se ne dozvoli uspostavljanje kargo saobraćaja”, rekao je u izjavi za AA Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Karasalihović je objasnio da je ovaj aerodrom naslijedio vojni aerodrom od Ministarstva odbrane BiH na korištenje i upravljanje, ali da država nije riješila status zemljišta zbog čega se ne može ništa novo graditi.

“Nije razriješen status državne imovine i zbog toga Međunarodni aerodrom Tuzla ne može uknjižiti vojni aerodrom, a samim tim nije moguće dobiti građevinsku ili upotrebnu dozvolu. Sve ostalo, što je neophodno za kargo letove, mi smo ispunili. Pod tim podrazumijevam izgradnju platforme dva, platforme za noćni rad i hladnjače”, rekao je Karasalihović.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*