Velika pobjeda Zmajeva na Kipru: Idemo u Baraž!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras u Nikoziji selekciju Kipra (2:3) i tako kvalifikacije za Evropsko prvenstvo okončala na trećem mjestu grupe B. Zmajevi će, dakle, nakon groznog početka kvalifikacija ipak igrati u baražu sa sasvim realnim šansama da se plasiraju na još jedno veliko takmičenje. Strijelac dva gola za bh. tim večeras je bio Haris Medunjanin dok je jedan zabio rezervista Milan Đurić.

Fantastično prvo poluvrijeme golom je otvorila naša reprezentacija. Igrao se 13. minuti kada je Haris Medunjanin postigao jedan od najljepših golova u kvalifikacijama za 0:1. Nakon vodećeg pogotka,Zmajevi su u potpunosti kontrolirali igru, Vedad Ibišević pogodio je stativu i činilo se da će tim selektora Mehmeda Baždarević rutinski poluvrijeme privesti kraju.

Ali, Kiprani su mislili drukčije. Ne samo da su u 32. minuti izjednačili preko Charalambidis već su preko Mytidisa u 41. poveli sa 2:1. Oba gola bh. tim primio je nakon očajnih reakcija odbrane na čelu sEmirom Spahićem.

I kada se činilo da u rezultatskom minusu idemo na veliki odmor, ukazao se nevjerovatni Medunjanin. Postigao je još jedan gol nakon duge i lijepe akcije Zmajeva za 2:2. Sjajno prvo poluvrijeme utakmice koja je život značila za oba tima.

U nastavku se očekivao veliki pritisak Kipra kojem je samo pobjeda ostavljala nade u plasman. I napao je domaćin, ali čini se da je razlika u kvalitetu bila prevelika. U jeku napada domaćih, desio se Milan Đurić.

 

Bez promjena do kraja

Visoki napadač, i večeras rezervista, ušao je u nastavku meča, zabio divno nakon krasne asistencije Senada Lulića i već tada bilo je jasno da naš tim definitivno putuje u baraž premda je do kraja meča bilo ostalo skoro pola sata.

I dalje je jalovo napadao šokirani domaćin kojem je, podsjećamo, jedino pobjeda davala nadu u konačan uspjeh, ali Mešin sastav prepun je iskusnih igrača koji umiju čuvati loptu i rezultat, baš onako kako su to demonstrirali u drugom dijelu večerašnje utakmice.

Uz nekoliko sporadičnih pokušaja na obje strane, rezultat se do kraja nije mijenjao. Ostalo je 2:3, predivnih, sjajnih 2:3 uz veliku pobjedu bh. reprezentacije. Oduševili su nas Zmajevi, igrali su hrabro i agresivno, bili su dovoljno dobri i zasluženo ćemo ih gledati u baražu. 

Treba dodati da je u drugom meču večerašnjeg programa u grupi B, Belgija nadigrala Izrael, bilo je 3:1 dok je Vels bio bolji od Andore (2:0).

Pogledajte sastav za koji se odlučio Meša Baždarević: Begović, Spahić, Šunjić, Zukanović (Đurić), Mujdža, Vranješ, Medunjanin, Pjanić (Salihović), Višća (Bičakčić), Lulić, Ibišević.

Za Kipar će igrati: Giorgialides, Dossa Junior, Demetriou,  Antoniades, Laifis, Charalambides, Makridis, Laban, Efrem, Nikolaou.

 

(Radiosarajevo.ba)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*