U pet gradova SIPA i UIO provode akciju protiv krijumčarenja duhana

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su rano jutros zajedničku akciju kodnog naziva “LIST 1” u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti na terenu provode se na šest lokacija: Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Brčko, tržnica Arizona i Sarajevo. U toku dana očekuje se privođenje više od deset osoba na obavještajne razgovore u Tuzli, za koje su u ranijem periodu prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini.

U akciji “List 1” sudjeluje više od 50 službenika Uprave za indirektno oporezivanje i SIPA-e, a ista je nastavak akcije “List” koja je provedena sredinom jula 2015. godine kada je oduzeto oko 35 tona duvana i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH.

Iz SIPA-e su saopćili da se pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su u periodu od marta do oktobra 2015. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez njegovog prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize, na način da je prvoosumnjičeni kupovao duhan u listu, organizirao njegovo rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15 tona rezanog duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od od oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protivpravna imovinska korist veća od 80 hiljada KM.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.