Dom naroda PSBiH o zakonima o azilu i strancima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici  trebalo da razmatra prijedloge zakona o dopunama zakona o prekršajima, o azilu i strancima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona kojim se daje mogućnost plaćanja polovine novčane kazne od izrečene prekršajnim nalogom.

Prema predloženim dopunama zakona, ako osoba u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga plati kaznu, oslobađa se plaćanja preostalog iznosa kazne u visini od 50 posto.

Delegati bi trebali razmatrati principe Prijedloga zakona o azilu te Prijedloga zakona o strancima, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Razdvajanjem zakona o azilu od zakona o strancima želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracijskih tokova u BiH uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

Prijedlog zakona o azilu nudi efikasnija i svrsishodnija rješenja u oblasti azila te, između ostalog, propisuje uvjete i postupak za odobravanje izbjegličkog i statusa supsidijarne zaštite te privremene zaštite, kao i prava i obaveze tražilaca azila.

Prijedlogom zakona o strancima, regulirani su postupak ulaska stranaca u BiH, uključujući i vizni i bezvizni režim, putne isprave za strance, boravak stranaca i njihovo udaljenje iz BiH, njihov prihvat i stavljanje pod nadzor.

Donošenjem predloženog zakona želi se na trajniji i efikasniji način riješiti pitanje migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih normi i bh. realnosti.

Dom naroda bi trebao razmatrati i principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH koji su predložili delegati Ognjen Tadić i Darko Babalj.

Bit će razmatran i zahtjev delegata Sredoja Novića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

 

(bhrt.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*