Akcija List: Privedeno deset osoba, pronađeno 10 tona duhana

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH do sada su u akciji “List jedan” pronašli i odzuzeli oko 10 tona sječenog i duhana u listu, dok se deset osoba nalazi na kriminalističkoj obradi, rekao je portparol UIO BiH Ratko Kovačević..

Naveo je da je privedeno više od deset osoba na obavještajne razgovore u Tuzli, za koje su ranije prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini.

Akcija se provodi na šest lokacija: Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Brčko, tržnica Arizona i Sarajevo.

Kovačević je rekao da je u akciji, koja je u toku, do sada oduzeto više od 10 tona duhana, koji je trebao biti prometovan na crno na tržištu BiH.

– Postoje određene sumnje da je budžet BiH oštećen za 1.200.000 KM, jer je određena količina duhana već prometovana n acrno, na tržištu BiH – rekao je Kovačević.

Ukazao je da su prihodi od akciza za duhan značajni za budžet BiH, podsjetivši da je u 2014. godino prikupljeno 758 miliona KM.

Mehmedalija Osmić, šef propisa u UIOBiH, naveo je da u akciji, koja se izvodi po naredbi Tužilaštva i Suda BiH, učestvuje nekoliko desetaka službenika.

Pripadnici Sipe i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “List jedan” s ciljem suzbijanja nelegalnog prometa duhana u BiH, a koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, te Policije Brčko distrikta.

Pretresi se vrše na deset lokacija na području opština Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, a sve u vezi sa saučesništvom.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a nastavak su akcije “List” koja je realizovana u julu ove godine.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su od marta do oktobra, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez njegovog prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize.

Prvoosumnjičeni je kupovao duhan u listu, organizovao njegovo rezanje, preradu i pakovanje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom periodu prodato je najmanje 15.000 kilograma rezanog duhana, čime je Budžet BiH oštećen za oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protivpravna imovinska korist veća od 80.000 KM.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.