Zbog 104 eura, 5.000 građana bez prava na liječenje

Zarada od 104 eura dovoljna je da nezaposleni građani BiH ostanu bez zdravstvenih osiguranja.

Naime, više od 10.500 građana Federacije Bosne i Hercegovine skinuto je s evidencije nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine, objavio je Večernji list izdanje za BiH.

Samo polovina zato što je pronašla posao. Među preostalih 5.000 su oni koji su na nekom honorarnom poslu zaradili više od 104 eura. Skidanjem s evidencije nezaposlenih, automatski svi oni su ostali bez prava na besplatno liječenje, odnosno zdravstveno osiguranje.

Nema odgovora

Udruženje nezaposlenih na taj problem upozorava od početka godine kada je zatražilo izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju. Ni poslije deset mjeseci odgovora nema.

“Brisanjem s evidencije krše se i ostala ljudska prava. Na primjer,imate majku koja je na evidenciji i djeca su osigurana preko nje. Međutim, kada je ona izbrisana, i djeca su obrisana i oni su ostali bez zdravstvenog osiguranja”, kaže Indira Smajlović iz Udruženja nezaposlenih Otium.

Zakon je na snazi još od 2005. godine, međutim, u Udruženju kažu kako se on tek nedavno počeo primjenjivati, i to ne u svim kantonima.

Tako je, primjerice, u Sarajevskom kantonu po toj osnovi, u prvih šest mjeseci ove godine s liste nezaposlenih skinuto 862 ljudi.

”Nisu svi među njima u teškoj materijalnoj situaciji”, kaže saradnik Zavoda za zapošljavanje i dodaje kako tek trećina ima primanja manja od 250 eura.

Kako oni ne bi ispaštali, i Zavod za zapošljavanje je tražila da se ovaj zakon izmijeni.

Zakonsko rješenje

Ponovno bez odgovora. ”Jedini put da se riješi ovaj problem je da se promijeni zakonsko rješenje. Zna se ko mijenja zakonsko rješenje na prijedlog Vlade, Skupština Federacije, odnosno Parlament Federacije”, ističeRanko Markuš, saradnik Zavoda za zapošljavanje Sarajevskog kantona. Među političarima za sada dogovora nema.

U julu je bez objašnjenja odbačen prijedlog jednog od zastupnika, a u ladici Ministarstva rada više od godinu dana stoje pripremljene izmjene zakona koje Vlada nije razmatrala.

”Ima nekih stvari koje prethodno treba dogovoriti i utvrditi. Šta se želi i šta se hoće s tim zakonom. Ići u neke veće promjene, reformske ili ne”, kaže Đana Kadribegović, pomoćnica federalnog ministra rada.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.