Ozvaničen početak rada JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona

Danas je ozvaničen početak rada Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, koja je do sada nosila naziv Disciplinski centar za maloljetnike. Rad je zasnovan na principima predhodne ustanove, uz nekoliko razlika u odnosu na zakonske mjere upućivanja u centar.

Od februara ove godine, počela je primjena novog Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku FBiH, čime se pojavila potreba sa usklađivanjem zakonske regulative i na kantonalnom nivou. Ministrica pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona Ivana Kulić je podsjetila, da je Skupština Tuzlanskog kantona u junu usvojila izmjene i dopune, Zakona o osnivanju Javne ustanove Disciplinski centar za maloljetnike, čime su se stekli uslovi za preregistraciju ustanove u Odgojni centar.

Kako je ovom prilikom kazao direktor Odgojnog centra TK Denis Husić, ova ustanova posjeduje kapacitet da se nosi sa novim zakonskim propisima. U ovom trenutku kapacitet je šest mjesta za stalni boravak, a kapacitet dolaska maloljetnika je 25 tretmana u toku dana. U narednih 15 dana doći će i do povećanja za nekoliko kreveta, prvenstveno predviđenim za maloljetnice, jer za to postoji potreba.

Kada je riječ o promjenama u odnosu na predhodni zakon, ona se između ostalog odnosi i na neprekidni boravak maloljetnika u centru. Do sada je to bilo 20 dana, a novi Zakon propisuje boravak najviše tri mjeseca.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*