Izraelska vojska odobrila izgradnju zida na granici s Gazom

Izraelska vojska donijela je odluku o izgradnji zida na 65 kilometara dugoj granici sa pojasom Gaze.

Kako javlja državni izraelski radio, izraelska vojska je donijela odluku o izgradnji zida u pojasu Gazze kako bi spriječila ulazak Palestinaca u jevrejska naselja u Izraelu.

Saopćeno je kako će zid biti osiguran i dodatnom tehnološkom opremom, a odluka o izgradnji je donesena zbog toga što su Palestinci, navodno, ponovo prekršili dogovor o granici.

Zid razdvajanja, koji je bio smatran ilegalnim, počeo se graditi tokom Druge Intifade (palestinski ustanak protiv Izraela), a razdvaja Istočni Jerusalem i Zapadnu Obalu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyhu je prethodno tražio da se ubrza proces izgradnje nezavršenih dijelova zida. U tom zahtjevu navedeno je kako zid treba izgraditi na način da će se područje na jugu grada Hebrona, na Zapadnoj obali, ostaviti s druge strane zida.

Nakon što su stanovnici jevrejskih naselja početkom augusta podmetnuli požar u kući palestinske porodice u Nablusu prilikom čega su preminuli majka, otac i 18-mjesečna beba, povećana je napetost na tom području. Nakon toga, napetost je rasla s pritiscima i napadima na kompleks i džamiju Al-Aksa, što je izazvalo brojne demonstracije širokih razmjera. Dok je, s jedne strane poginulo više od 30 Palestinaca, s druge strane poginulo je šest Izraelaca.

Kako je kazao predsjedavajući Odbora palestinskih zatvorenika Isa Kiraki, pripadnici izraelskih sigurnosnih snaga privele su više od 800 osoba, među kojima se nalazi 80 osoba iz Gaze. Pored toga, među privedenima nalazilo se i 15 povrijeđenih osoba.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*