Popis stanovništva: Ima li dogovora u vezi utvrđivanja broja stanovnika BiH?

Danas je istekao rok za donošenje odluke o setu pravila pomoću kojih će se ubuduće utvrđivati ko je stalni stanovnik BiH. Kako je BHRT-u rečeno iz državne Agencije za statistiku, centralni popisni biro će sutra objaviti da li je konačno riješen spor o tome i da li će rezultati popisa biti objavljeni do kraja godine, ili će opet doći do odgađanja.

Podsjećamo, rezultati popisa stanovništva u našoj zemlji čekaju se već dvije godine, a spor je nastao zbog toga što se entiteti i država nisu mogli dogovoriti kako utvrditi broj stalnih stanovnika.

U Republici Srpskoj su za restriktivno utvrđivanje broja rezidentnog stanovništva, pa prema pravilima koja oni zagovaraju, u stanovništvo BiH nebi se ubrajali, na primjer, studenti koji se školuju u inozemstvu. Prema ovim pravilima, broj rezidentnog stanovništva, posebno u Republici Srpskoj, bio bi umanjen na račun bošnjačkog stanovništva.

U Federaciji Bosne i Hercegovine prihvataju evropske direktive u oblasti popisa stanovništva i, ako bi bio prihvaćen način utvđivanja rezidentnog stanovništva, onako kako to zagovaraju u Federaciji, broj ljudi u BiH bio bi veći za oko 300.000 u odnosu na “RS način”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*