Vijeće ministara BiH: Sve veći nivo zaduženosti, posebno u RS-u!

Vijeće ministara BiH pozvalo je “opće vlade u BiH” na maksimalnu kontrolu nivoa zaduženosti, nakon što je primilo k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o fiskalnoj održivosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

U Informaciji se navodi da je potencijalni dug opće vlade u BiH na kraju 2014. godine dostigao 45,6 posto BDP-a, dok je stvarni (verificirani) dug bio nešto niži sa 42,2 posto BDP-a, što BiH svrstava u srednje zadužene zemlje.

U Informaciji se navodi da je u prošloj godini došlo do povećanju duga od tri procentna poena u odnosu na prethodnu godinu, ali je i dalje znatno niži od evropskog prosjeka koji iznosi 87 posto BDP-a EU.

Opća vlada, kao jedan od sektora u ekonomiji u BiH, obuhvata sve nivoe vlasti, uključujući lokalni, kantonalni, entitetski i državni, te fondove socijalne zaštite i direkcije za izgradnju i održavanje cesta.

Prema Informaciji, slika zaduženosti na kraju 2014. godine bitno se razlikovala između dva entiteta. Potencijalni dug vladinog sektora u RS je dostigao kriterij iz Mastrihta od 60 posto entitetskog BDP-a, što je znatno više u odnosu na FBiH, s dugom od 38,8 posto.

Ovako visoka zaduženost u RS-u, a posebno njena daljnja eskalacija, mogla bi ugroziti ukupnu fiskalnu održivost na nivou BiH s obzirom na ulogu entiteta u ukupnoj fiskalnoj politici BiH.

Jedan od glavnih razloga rastućeg trenda duga sektora opće vlade u BiH je prosječan primarni budžetski deficit u proteklih pet godina od 1,3 posto BDP-a godišnje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*