Potvrđeno: Rezultati popisa stanovništva neće biti objavljeni u 2015. godini

Jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva 2013. godine u Bosni i Hercegovini nije ni jučer usvojen, kako je bilo definirano u planu aktivnosti koji je, prošlog mjeseca, usvojio Centralni popisni biro. Samim tim došlo je do pomjeranja roka za objavu rezultata popisa na početak 2016. godine.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH, većinom glasova, ostao je pri svom prijedlogu zbog toga što je urađen u skladu s međunarodnim standardima za popise i preporukama Međunarodnog monitoring tima i što bi svako odstupanje dovelo u pitanje kredibilitet popisa.

U prijedlogu Jedinstvenog programa obrade podataka, koji je sačinila Agencija za statistiku BiH, definiran je i set pravila za izvođenje rezidentnog/stalnog stanovništva u skladu sa Zakonom o popisu, međunarodnim standardima za popise i preporukama Međunarodne monitoring misije. Predloženi set pravila podrazumijeva da se status rezidentnog stanovništva izvodi isključivo na osnovu odgovora na pitanja od 1 do 7 iz popisnice P1, te da se pitanje 40, koje se odnosi na mjesto rada i školovanja izvan BiH, na kojem insistira Republički zavod za statistiku RS-a, ne može koristiti u izvođenju rezidentnog/stalnog stanovništva.

Prijedlog Jedinstvenog programa obrade podataka popisa podržala je većina članova Centralnog popisnog biroa: zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Zoran Perković, pomoćnik ministra pravde BiH Niko Grubešić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić.

Prijedlog Programa nisu podržali: zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković, zamjenik direktorice Republičkog zavoda za statistiku RS-a Radosav Savanović i šef ureda za internu reviziju Ministarstva odbrane BiH Mile Balotić.

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku FBiH Hidajeta Bajramović i sekretarka Federalnog zavoda za statistiku FBiH Galiba Karačić su se izjasnile da će podržati Jedinstveni program obrade podataka popisa kada svi članovi Centralnog popisnog biroa postignu saglasnost.

“Popisni biro Agencije za statistiku BiH danas će dostaviti Vijeću ministara BiH informaciju o statustu aktivnosti na popisu na očitovanje, a nakon toga će sačiniti novi plan aktivnosti i dostaviti ga Centralnom popisnom birou na usvajanje”, kazala je Adembegović.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*