Švicarski ambasador posjetio Tuzlanski kanton

U okviru posjete našem kantonu švicarski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj. E. Heinrich Maurer sa saradnicima je posjetio premijera Tuzlanskog kantona Begu Gutića.

Teme razgovora bile su između ostalog vezane uz projekte koje Ambasada provodi u Bosni i hercegovini, a koji se, prije svega, odnose na zapošljevanje mladih, što se realizira u saradnji sa JU Služba za zapošljavanje, kao i izradu Strategije razvoja Tuzlanskog kantona koja se realizira u okviru UNDP-ovog Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP).
Također, na sastanku se razgovaralo i o značajnoj podršci koju je Švicarska pružila Bosni i Hercegovini i našem kantonu tokom i nakon prošlogodišnjih poplava.

Kao nastavak prošlogodišnjeg pružanja pomoći, Švicarska je sa četiri općine u našem kantonu nastavila da realizira projekat uvezivanja privatnog i javnog sektora na lokalnim nivoima kako bi zajedno djelovali na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. „Značajna dimenzija ovog projekta je stvaranje sigurnijeg okruženja za poslovanje, što bi trebalo rezultirati privlačenjem investitora da na ovim, sigurnijim, područjima pokreću biznise, a time i otvore nova radna mjesta“ rekao je David Kramer, zamjenik direktora Odjela za saradnju Ambasade Švicarske.
Premijer Kantona je izrazio zahvalnost Ambasadoru za sve što je Švicarska uradila u proteklom periodu, te upoznao goste sa odlikama i komparativnim prednostima našeg kantona, koje bi trebale biti prevaga i težište za privlačenje novih investicija. Također, upoznao ih je i sa projektima koje Vlada provodi na polju zapošljavanja ali i smanjenju parafiskalnih nameta na koje su privrednici izrazili svoje primjedbe.

„Vlada je u proteklim mjesecima pokrenula i realizira projekte koji omogućavaju odrađivanje pripravničkog/volonterskog radnog staža sa mlade ljude sa visokom stručnom spremom, za što je, iz veoma opterećenog Budžeta, uspjela da izdvoji skoro 2 miliona KM. Također, Strategija razvoja, koja je urađena uz vašu podršku, bit će završena u narednih mjesec dana i predata na usvajanje Skupštini Tuzlanskog kantona“, rekao je premijer Gutić i podcrtao da je Tuzlanski kanton lider u procesu izrade Strategije razvoja na području Bosne i Hercegovine.

Učesnici sastanka su se u razgovoru dotakli velikog broja građana Tuzlanskog kantona, dijaspore, koja živi u Švicarskoj, te redovne avio-linije Tuzla – Basel, što su veoma bitne poveznice, a mogu biti i značajni generatori razvoja naše regije.

Švicarsku delegaciju činio je još i saradnik za upravu i općinske službe Srećko Bajić, a osim premijera Gutića, delegaciju Vlade činili su ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i direktor Službe za zapošljavanje TK-a Senad Muhamedbegović.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*