Evo što kažu američki meteorolozi o zimi koja je pred nama

Američka meteorološka agencija Accuweather objavila je sezonsku prognozu za naše krajeve i čitavu Europu prema kojoj nas čeka još jedna ćudljiva zima s drastično različitim vremenskim prilikama.

Prema Accuweatheru, kalendarska zima koja započinje u vrijeme Božića, bit će najprije obilježena nestabilnim, no iznimno toplimvremenom za to doba godine te s učestalim ciklonama.
Poplave, pa led u februaru
Nakon (pre)toplog početka zime, američki meteorolozi prognoziraju mnogo snježnih padavina, a zatim i niskih temperatura u njezinom nastavku, osobito u februaru.

Česte i brze ciklone premještat će se s Atlantika preko sjevera Španije, južne Francuske, sjevera Italije, Alpa, te sjevera Balkana dalje na istok kontinenta. O posljedicama takvog nevremena najbolje govori najava kako bi poplave mogle zahvatiti jugoistočnu Francusku, sjever Italije te sjeverozapad Balkanskog poluotoka – prenosi Slobodna Dalmacija prognozu američkih meteorologa.

Obilni snijeg s Alpa
U drugoj polovici zime, kažu oni, u alpskom se području predviđaju iznadprosječne količine snijega, a obilne snježne oborine tada bi se mogle “spustiti” i do naših područja.

“Tada se očekuje spuštanje hladnog zraka iz Skandinavije na jug, a njegova interakcija s nadolazećim ciklonama s Atlantika bi pojačala snježne oborine na navedenom području. U nižim se područjima očekuje manje snijega od prošle zime, ali bi zato viši predjeli sjevernih Dinarida i Karpata mogli dobiti česte snježne oborine”, kažu u Acuweatheru.

Pola Europe imat će polarnu zimu
Sjeverna Europa mogla bi imati gotovo polarnu zimu. Prema istoj sezonskoj prognozi, istočni djelovi Njemačke, Francuska, Belgija, Danska i Poljska mogle bi osjetiti snažan utjecaj polarnog zraka, dok bi sjeverozapad kontinenta, naročito Velika Britanija i sjeverozapad Njemačke, trebali imati blagu zimu.

Slobodna Dalmacija podsjećakako su meteorolozi iz Accuweathera do sada dobro predviđali vremenske prilike, pa su gotovo u dan pogodili lanjsko kišno ljeto ili kada su najavljivali ako će ova jesen biti topla i kišna.

No, znali su imati i pogrešne prognoze kao, recimo, prošle zime upravo na američkom kontinentu.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.