Otvoren “Sarajevo Resort Osenik”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i osnivač društva Gulf Real Estate d.o.o. Jasem Ahmed Al Kanderi svečano su danas otvorili novoizgrađeno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik u općini Hadžići.

Na toj lokaciji nalaze se dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti. Resort je namjenski projektirano naselje koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista.

Ovo naselje, kako je danas rečeno, predstavlja jedno od najvećih rezidencionalno-turističkih naselja ovog tipa, a njime je Sarajevo dodatno ukrašeno objektima arhitekture. Riječ je o kompleksu koji sačinjava više od 400 građevinskih jedinica građenih najsavremenijim tehničko-tehnološkim sredstvima.

Podsjećajući na pomoć koju je Kuvajt pružao BiH tokom rata devedestih pa nadalje, Izetbegović je u obraćanju prisutnima naglasio da će dobre veze BiH i arapskih zemalja pomoći da se aktiviraju bh. resursi.

“BiH je evropska zemlja i oslanja se na tržište 600 miliona bogatih ljudi. Ona je zemlja mira i sve bolje uređena država. Ima vode, šume, rude, energetski i turistički potencijal i i to je prepoznato kao mogućnost za investiranje”, istakao je Izetbegović.

Kazao je da je ovo turističko naselje u blizini centra Sarajeva, ali i olimpijskih planina, dodajući da kada se završi autoput bit će bliže i Jadranskom moru te je najavio da će se i dalje raditi na stabilizaciji prilika u državi i donošenju zakona koji ubrzavaju i sigurnijim čine investicije kao i izgradnji infrastrukture.

Izetbegović zato smatra da je sada pravi trenutak za investiranje u BiH te je zahvalio kuvajtskom investitoru što je za ulaganje odabrao BiH.

Al Kanderi je rekao da se ovaj kompleks smatra turističkim selom, a ujedno je i investicijska prilika, iznoseći podatak da je ova firma bila prva firma koja je odlučila investirati u ovakav projekt.

“Uspjeli smo u državama Zaliva promovirati Bosnu i Hercegovinu i općenito ideju o turističkim naseljima. Ponosni smo što investitori iz država Zaliva dolaze u BiH jer ima mnogo pokazatelja da se turizam u BiH razvija, a očekuje se i ekonomski rast u ovoj zemlji”, dodao je.

Ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi podvukao je da Kuvajt radi na unapređenju odnosa s BiH još od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, a posebno ekonomskih odnosa.

Podsjetio je da su kuvajtski Fond za arapski i ekonomski razvoj kao kuvajtska Uprava za investicije učestvovali u brojnim infrastrukturnim projektima u BiH kao što je izgradnja koridora 5-C.

“Država Kuvajt implementira ekonomsku diplomatiju koja je zasnovana na podršci privatnom sektoru i otklanjanju prepreka u njegovom razvoju jer omogućava jačanje država. Tako i ovaj projekt daje doprinos u razvoju bh. ekonomije i nudi nova radna mjesta”, zaključio je ambasador.

Ovaj projekt, ocijenjeno je, jedan je od onih koji dokazuju uspješnu saradnju dviju država.

Ukupna površina rezidencijalnog naselja je 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12 hiljada kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata.

(N1/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*