Demonstracije u Crnoj Gori – Spriječen nasilni ulazak u Skupštinu

U Crnoj Gori jučer se policija cijeli dan borila protiv demonstranata opozicionog Demokratskog fronta, koji su organizirali nasilne demonstracije nakon što je policija prethodno uklonila šatorsko naselje ispred zgrade Skupštine Crne Gore. Te su demonstracije najavljene i za danas.

Prosrpska opozicija je na tom mjestu danima protestirala tražeći povlačenje vlade i raspisivanje novih izbora.

U sukobima sa policijom, lakše su povrijeđeni neki od lidera opozicije, kao i devet policajaca.

Krivokapić sazvao hitnu sjednicu Kolegija Skupštine

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sazvao je za danas sjednicu Kolegija predsjednika Skupštine u proširenom sastavu, na koju je pozvao i predsjednike partija koji su parlamentarci.

Kako je saopćeno iz Krivokapićevog kabineta, pored šefova poslaničkih klubova koji su članovi Kolegija, na današnju sjednicu Krivokapić je pozvao i Darka Pajovića, Nebojšu Medojevića, Andriju Mandića, Miodraga Lekića, Milana Kneževića, Srđana Milića i Andriju Popovića.

Demonstranti pokušali da probiju kordon policije

Službenici policije spriječili su sinoć više stotina ljudi da, na tri lokacije, probiju policijske kordone, kako bi nasilno ušli u Skupštinu Crne Gore, saopćeno je iz Uprave policije Crne Gore.

U saopćenju se navodi da su te osobe gađale policijske službenike kamenicama, flašama i drugim predmetima, a na jednoj od lokacija su na policajce bacile i suzavac.

“Policijski službenici su u sva tri slučaja, brzom i efikasnom intervencijom, spriječili ove grupacije u tim namjerama”, kaže se u saopćenju.

Navodi se da su službenici policije “s obzirom da su se za to stekli zakonski uvjeti, upotrijebili sredstva prinude, fizičku snagu i službenu palicu, dok su hemijska sredstva upotrijebljena na lokaciji gdje je na policiju prethodno bačen suzavac”.

Iz policije su kazali da su povrijeđena četiri njihova službenika, a privedeno je 15 osoba.

Dodaje se da je o događajima upoznat nadležni tužitelj, koji će se izjasniti o pravnoj kvalifikaciji.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*