Nastavljaju se protesti u Crnoj Gori

Dio crnogorske opozicije okupljen u savezu Demokratski Front najavio je da će večeras na podgoričkom Trgu Republike biti novi protesti, kojima su svoje prisustvo najavili i predstavnici opozicione Socijalističke Narodne Partije.

U međuvremenu, zbog pogoršanja političke situacije u Crnoj Gori održana je vanredna sjednica proširenog Kolegijuma predsjednika parlamenta, nakon koje je prvi čovjek Zakonodavnog doma Ranko Krivokapić pozvao poslanike DF-a da se vrate u Skupštinu i probleme rješavaju u institucijama sistema.

Krivokapić je najavio da će o subotnjim događajima kasno večeras raspravljati Vijeće za nacionalnu bezbjednost kao i Odbor za bezbjednost i odbranu, a u utorak će ta tema biti na dnevnom redu skupštinskog plenuma. Kolegijum predsjednika Skupštine zasjedao je u krnjem sastavu pošto se Krivokapićevom pozivu nisu odazvali predstavnici Demokratskog Fronta kao ni lider DEMOS-a Miodrag Lekić, dok su na sastanak, osim predstavnika vladajuće koalicije, došli opozcioni poslanici: Srđan Milić i Aleksandar Damjanović iz SNP-a, Darko Pajović i Goran Tuponja iz Pozitivne , kao i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Podsjećamo, policija je jučer ujutru upotrebom sile prekinula 20-to dnevni protest Demokratskog Fronta a uveče opet intervenisala i šok bombama, suzavcem i pendrecima razbila novi pokušaj demonstranata da se okupe ispred sjedišta Skupštine Crne Gore. Iz Uprave policije je potom saopšteno kako je spriječila  „nasilan ulazak u parlament„ i tom prilikom su povrijeđena četiri policajca.

Posljednja izjava za javnost iz redova policije stigla je od samog ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji je u emisiji jedne podgoričke televizije bio izričit kako je policija tokom razbijanja protesta DF-a, u subotu ujutro, koristila minimalna ovlašćenja, poručujući kako je spreman da podnese ostavku ukoliko se utvrdi da je prekršio Zakon ijednim postupkom.

Prethodno je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naložio tužilaštvu da hitno utvrde da li su tokom dešavanja u Podgorici počinjena krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti.

Povodom najnovijih dešavanja u Crnoj Gori saopštenjem za javnost oglasilu su se delegacija Evropske Unije u Podgorici, Američka ambasada kao i Rusko Ministarstvo inostranih poslova.

“Demonstracije ne bi trebalo da budu remetilačkog karaktera, a prekomjerna upotreba sile sa bilo čije strane je neprihvatljiva”, ističe se u saopštenju Delegacije EU koja je pozvala sve da “pokažu uzdržanost i poštuju zakon” a nadležne organe da efektivno istraže jučerašnje događaje u skladu sa principima vladavine prava.

Američka ambasada u sličnom tonu saopštenja „poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava. Uvažavajući princip slobode okupljanja, demonstracije treba da budu mirne”, ističe se u saopštenju.

Simptomatično je reagovalo Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštenjem koji je prenijela agencija Tanjug u kome se žali zbog događaja u Podgorici. Navodi se kako, citat “Ne može da se ne uoči da, uprkos uvjerenjima koje crnogorsko rukovodstvo dobija iz zapadnih država, uključivanje Crne Gore u proces evroatlantskih integracija ne vodi njenoj konsolidaciji i prosperitetu.“

Ranije je sukobe policije i pristalica opozicije u centru Podgorice, osudila grupa nevladinih organizacija. Građanska alijansa, ADP Zid, 4 LIFE, LGBT Forum Progres, Green Home i UNO Libertasukazali su na policijsku brutalnost prilikom prekidanja protesta pristalica Demokratskog fronta i primjenu sile nad novinarima.

Tim povodom se oglasio i OEBS. Dunja Mijatović, predstavnica te organizacije za slobodu medija poručila je da je zabrinuta zbog hapšenja dvojice novinara koji su izvještavali sa protesta u Podgorici i pozvala na hitnu i transparentnu istragu tog slučaja.

Nakon opšte opšte osude policijskog razbijanja demonstracija pristalica Demokratskog Fronta od strane opozicionih partija, danas se oglasila Bošnjačka stranka, koja je članica vladajuće koalicije i opoziciona Pozitivna Crna Gora, osuđujući nasilje na podgoričkim ulicama i pozivajući da se rješenja nađu u insititucijama, bez ishitrenih poteza aktera.

Iz Demosa Modraga Lekića saopštili su da ih ohrabruje jednodušna i blagovremena osuda režimskih akcija u Podgorici od strane prestižnih NVO i slobodnih medija. Otvoreno pismo Vladi, MUP-u i Upravi policije u međuvremenu je uputila grupa od gotovo stotinu građana, među kojima su i nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, izvršni direktor LGBT Foruma Progres Stevan Milivojević, izvršni direktor Pokreta za neutralnost i novinar Marko Milačić, sociolog Bojan Baća, urednik portala “Vijesti” Srdan Kosović , koji su oštro protestovali zbog“ policijskog nasilja nad učesnicima mirnih građanskih protesta.”

(RTV7/RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*