Tužilaštvo BiH podiglo dosad najveću optužnicu za ratne zločine u Brčkom

Radi se o optužnici kojom je obuhvaćeno stradanje više stotina osoba u toku rata.

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Đorđa Ristanića, rođenog 02.08.1957. godine u Brčkom, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je u periodu od aprila a do decembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Brčkog i okoline, u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva opštine Brčko učestovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i teškim kršenjima odredbi međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad više stotina žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, uglavnom iz naselja Centar, Kolobara, Dizdaruša, Klanac, Mujkići, Meraje, Rosulje, Grčica, Novo Brčko, naselje Š i drugih dijelova grada pretežno nastanjenih Bošnjacima i Hrvatima, koje su početkom maja 1992. godine, nezakonito uhapšene i odvođene u zarobljavanje u više logora i objekata za zarobljavanje na području Brčkog, uključujući zgradu SUP-a, podrum Doma zdravlja, logor Luka, objekat preduzeća Laser, objekat DTV Partizan, kao i objekte garnziona JNA i druge objekte koji su korišteni za nezakonito zarobljavanje, zlostavljanje i ubistva zarobljenika.

Neke od direktnih egzekucija civila na mjestu događaja zabilježene su fotografijama stranih dopisnika, te su izazvale osudu javnosti širom svijeta.

Zarobljeni civili su ubijani, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i zlostavljani na izrazito ponižavajuće načine, a zločine nad civilima činili su pripadnici vojnih, policijih i paravnojnih grupa, nad kojima je kontrolu imao optuženi.

Više stotina civila ubijeno je ili odvedeno u nepoznatom pravcu od kada im se gubi svaki trag, da bi nakon rata posmrtni ostaci žrtava bili pronađeni i ekshumirani na različitim lokacijama, a za dijelom žrtava se još uvijek traga.

Optužnicom su obuhvaćeni i progoni stanovništva sa područja Brčkog, kao i masovna pljačkanja imovine bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, nakon njihovog odvođenja u zarobljeništvo ili progona iz kuća i stanova na području Brčkog.

Također, veliki broj osoba prošao je kroz teške oblike torture, fizička i psihička zlostavljanja, a žrtvama koje su zlostavljane nije pružena medicinska pomoć te su navedeni zločini ostavili trajne posljedice na život i zdravlje žrtava i njihovih porodica.

Optužnicom su obuhvaćena i silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i ponižavanja zarobljenih žena i muškaraca.

Optužnicom je obuhvaćeno i uništavanje i razaranje džamija na području Brčkog, od kojih je nakon uništenja, preostali građevinski materijal sklanjan i prevožen na druge lokacije.

Optuženi Ristanić tereti se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti, iz člana 172. KZ BiH.

Navedena optužnica spada u predmete Kategorije 2. koji su u fazi istrage proslijeđeni pravosuđu BiH iz Haškog tribunala.

Optužnica podignuta u Tužilaštvu BiH najopsežnija je optužnica ikada podignuta za ratne zločine počinjene na području Brčkog, uključujući i predmete koji su vođeni u MKSJ. U okviru optužnice, predlaže se pozivanje više od 230 svjedoka i stručnih vještaka, te čitanje iskaza svjedoka koji su u međuvremenu umrli, a predloženo je više stotina dokaznih materijala, što ovu optužnicu svrstava u najobimnije optužnice za ratne zločine podignute u historiji Tužilaštva BiH.

Optužnica će biti upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.