Potpisan sporazum za unapređenje saradnje BiH, Srbije i Turske

Srednjoročni program o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH, u periodu od 2016. do 2018. godine, koji predviđa unapređenje privredne i ekonomske saradnje tri zemlje, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum i Akcioni plan trilateralnog trgovinskog komiteta potpisali su potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči i potpredsjednik Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, predviđeno je da u narednih mjesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dvije zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale.

Najavljen je i sutrašnji veliki biznis forum za predstavnike poslovnih zajednica tri zemlje u Sarajevu, kao i poslovno-investicioni forum u Istanbulu i sastanak posvećen turizmu tri zemlje u Beogradu, koji će biti održani u prvoj polovini 2016. godine.

Ministar Ljajić rekao je da je Srbija zainteresovana za privlačenje investitora, ali i što većeg broja turista iz Turske.

“Potpisivanje ovog programa, na kojem smo počeli da radimo još u avgustu ove godine u Ankari, veliki je korak napred i ima za cilj da se poboljša ekonomska i privredna saradnja naših zemalja. Očekujemo povećanje robne razmene i daleko više turskih investicija nego do sad”, rekao je Ljajić.

On je dodao i da je programom predviđeno da Srbija i BiH mogu da koriste svih 160 turskih privrednih predstavništava širom svijeta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da naši proizvodi budu plasirani na tržištima tih zemalja.

Ministar je, ističući da su za Srbiju tržišta Turske i BiH izuzetno važna, rekao da je BIH treće izvozno tržište za naše proizvode i četvrti spoljno-trgovinski partner Srbije, sa više od 1,4 milijarde evra robne razmjene.

Ljajić je rekao da će Srbija ove godine ostvariti rekordnu spoljno-trgovinsku razmjenu od više od milijardu evra sa Turskom, kao i da su BiH i Turska prve dvije zemlje po broju turista koje su došle u Srbiju.

Turski ministar je poručio da ta zemlja podržava i podstiče svoje investitore koji ulažu u Srbiju i BiH, te da se nada da će poslije potpisivanja plana njihov broj biti još veći.

On je rekao da veruje da će uvoz i izvoz između tri zemlje biti daleko liberalniji.

“Ovo je velika prilika za 2016. godinu za ekonomiju i liberalizaciju ekonomije i ta saradnja će puno značiti i Srbiji i BiH i Turskoj”, rekao je Ljajić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je jedno od najvažnijih pitanja za saradnju tri zemlje saobraćajna infrastruktura, koja bi trebalo da bude prioritet.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.