Sve spremno za 8. Bijenale umjetnosti minijature

Svečana ceremonija dodjele nagrada kao i otvaranje izložbe 8. Bijenala umjetnosti minijature BiH biće upriličena sutra u BKC-u. Tim povodom danas je održana i press konferencija.

Komisija je odabrala 341 rad od 128 autora iz BiH, regije i svijeta. Postavka radova je podjeljena u tri segmenta, grafika i crtež, slikarstvo i skluptura.

I nagrade su podijeljene u nekoliko kategorija: slikarstvo, grafika i skulptura. Ističe se i internacionalna nagrada ˝Aleksandar Aco Adamović˝, koja je ustanovljena kako bi se očuvala uspomena na čovjeka koji je ostavio veliki trag u likovnoj umjetnosti BiH.

Bosanski kulturni centar namjerava postavku Bijenala poslati i u druge gradove u narednom periodu. Ukoliko se autori slože, radovi 8. BUM-a, otputovat će u Sarajevo u Zemaljski muzej. Na taj način BKC i umjetnici pružit će podršku ovoj značajnoj kulturnoj instituciji. Nakon toga moguće je da će postavka biti predstavljena i drugim bh gradovima.

Izložba će biti postavljena u galeriji BKC – a Tuzla u periodu od 20. oktobra do 20. novembra 2015. godine. Svečano otvaranje planirano je za utorak u 19 sati.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*