Uspjeh inovatora BiH u Zagrebu: Zlato za prof. Osmanovića

Zlatnu medalju za inovaciju dobio je tuzlanski univerzitetski profesor Zehrudin Osmanović, doktor hemijskih nauka, za “Pretvaranje hemijskog otpada u cement”. Nagrada mu je dodijeljena na jučer završenoj 13. Međunarodnoj izložbi inovacija “Arca”, u Zagrebu.

Njegova je težnja da talog, nus produkt u procesu proizvodnje sode, pretvori u sirovinu za proizvodnu cementa. Ovo nije prva nagrada za ovaj izum koji je do sada osvojio, između ostalog, bronzanu medalju na 10. izložbi inovacija u Osijeku.

Zagrebački je žiri imao težak zadatak – odabrati najbolje od više od osamdeset kolektivnih izlagača koji su se predstavili sa 220 inovacija. Natprosječno dobre rezultate ostvarilo je još nekovo članova bh. tima inovatora koji i pored maćehinskog odnosa države prema njima uspjevaju proslaviti ime Bosne i Hercegovine na ovim smotrama znanja te osvojiti medalje i priznanja.

Članovi Udruženja inovatora Bihaća osvojili su srebrenu i bronzanu medalju na ovom takmičenju. Mladići su se predstavili inovacijom “Upravljanje računarom očima”, dok su djevojke na sajmu prikazale kako radi “Biološki filter za prečišćavanje vode”.

(Tuzlarije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*