Sarajevo: Trilateralni Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Srbija – Turska

Danas će u Sarajevu biti održan veliki Biznis forum predstavnika poslovnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, na kojem se očekuje potpisivanje prvih ugovora i dogovori između privrednika.

Ovaj trilateralni Poslovni forum najavljen je jučer u Beogradu, prilikom potpisivanja Srednjoročnog programa o saradnji trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH, za period od 2016. do 2018. godine, koji su potpisali ministar trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči.

Predviđeno je da u narednih mjesec dana bude otvoreno zajedničko privredno i trgovačko predstavništvo Srbije i BiH u Istambulu, preko kojeg će dvije zemlje predstaviti trgovinske, privredne i turističke potencijale.

Ministar Rasim Ljajić kazao je kako je Srbija zainteresirana za privlačenje investitora, te kako je programom predviđeno da Srbija i BiH mogu koristiti svih 160 turskih privrednih predstavništava širom svijeta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da njihovi proizvodi budu plasirani na tržištima tih zemalja.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako očekuje povećanje obima razmjene u 2015. godiniz a 150 miliona eura, a u idućoj godini između 200 i 250 miliona eura.

Turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci poručio je da će intenzivirano pratiti realizaciju danas potpisanog programa i akcionog plana.

Prema njegovim riječima, turska trgovinsko-privredna predstavništva će biti na raspolaganju privrednicima i komorama Srbije i Bosne i Hercegovine,a slijedom potpisanog sporazuma bit će više turskih ulagača u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nakon ovog, održaće se poslovno-investicijski forum u Istambulu i sastanak posvećen turizmu tri zemlje u Beogradu, koji će biti održani u prvoj polovini 2016. godine.
(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*