Vlada TK: Etažni vlasnici suvlasnici su na zemljištu, zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas prijedlog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.

Zakon uređuje oblasti korištenja, održavanja i upravljanja zajedničkim dijelovima i uređajima stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, međusobne odnose etažnih vlasnika, upravljanja zgradom, naknada za održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade, obaveza Grada i općine u održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i druga pitanja.

Razlog donošenja novog Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade je potreba da se određena, do sada neriješena pitanja u oblasti upravljanja i održavanja, riješe novim zakonskim rješenjima kao i da se postojeća zakonska rješenja prilagode iskustvima iz njegove dosadašnje primjene, te usklađivanje zakonske regulative sa federalnim propisima.

Zakonom je propisano je da su etažni vlasnici suvlasnici na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade koji služe njihovim posebnim dijelovima i suvlasnici na zemljištu na kojem je zgrada izgrađena, ako zakonom nije drugačije određeno. Na ovaj način je uspostavljen institut suvlasništva umjesto dosadašnjeg zajedničkog vlasništva etažnih vlasnika propisanog u ranijem Zakonu o o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zbog usaglašavanja sa odgovarajućim odredbama Zakonao stvarnim pravima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*