Ratko Mladić zatražio 50 autobusa

Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 11. jula 1995. godine dobio zadatak o mobilizaciji 50 autobusa, koji su kasnije upućeni u Bratunac, na stadion.
Petar Škrbić, nekadašnji pomoćnik komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) za organizacijske i mobilizacijske poslove, tvrdi da je Ratko Mladić telefonskim putem zatražio mobilizaciju autobusa 11. jula 1995. godine.

“Ja sam konkretno dobio zadatak za mobilizaciju autobusa. Proslijedio sam taj zahtjev Ministarstvu odbrane Republike Srpske. Poznato mi je gdje su trebali otići – u Bratunac, na stadion”, kazao je Škrbić, koji je svjedočio putem videolinka iz Beograda, uz prisustvo pravnog savjetnika.

Škrbić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid počinjen u Srebrenici, odnosno učešće u prisilnom premještanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju muškaraca, kao i zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako se navodi, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika, Zoljić komandant posebnih jedinica Centra javne bezbjednosti, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica.

Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je u Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici, te za zločine u još nekoliko općina počinjene 1992. koji su poprimili razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok je na pitanje Optužbe da li je 11. jula 1995. godine bilo proglašeno ratno stanje u Republici Srpskoj (RS), odgovorio negativno. Dodao je da mu nije poznato koji zakon reguliše učešće policijskih i vojnih obveznika u borbenim dejstvima.

Svjedok tvrdi da nije prisustvovao ni jednom sastanku gdje se razgovaralo o Srebrenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. oktobar.
(birn)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.