Rekonstrukcija Vlade FBiH trebala bi biti završena u idućih 15 dana

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara očekuje da u idućih 15 dana bude u cijelosti okončan proces rekonstrukcije entitetske vlade.

-Po informacijima koje imam Savez za bolju budućnost (SBB) BiH bi tijekom idućeg tjedna mogao predložiti imena kandidata za ministre u Federalnoj vladi. U samoj proceduri ne očekujem bilo kakve probleme i vjerujem kako cijeli taj proces popune Vlade neće potrajati duže od 15 dana – izjavio je Čavara za Fenu.

Pojasnio je kako će nakon što dobije imena kandidata za ministre pripremiti i potpisati odluku o njihovom imenovanju te uz suglasnost oba dopredsjednika FBiH, uputiti odluku Zastupničkom domu na potvrdu.Tomu će, kako kaže, prethoditi odluka o prihvaćanju ostavki preostalo dvoje ministara iz DF-a.

-Nakon popune Vlade moći ćemo odlučnije i agresivnije krenuti u provedbu svih reformi, a posebno onih preuzetih Reformskom agendom, ali i svih onih drugih mjera koje će poboljšati uvjete života građana u FBiH i osigurati ekonomski napredak. Dobit ćemo i bolju prolaznost odluka u Parlamentu. Vjerujem da će građani Federacije vrlo brzo osjetiti pozitivne rezultate tog rada – kaže Čavara.

Komentirajući spekulacije o mogućim dodatnim kadrovskim promjenama u Vladi FBiH predsjednik Čavara ističe da za sada takvih zahtjeva nema ni od stranaka, a ni od premijera kao formalnog predlagača.

-Ukoliko bude takvih zahtjeva od stranaka naravno da ću postupiti poštivajući međustranački sporazum, a sve s ciljem da dobijemo što učinkovitiju Vladu – navodi predsjednik Federacije.

Smatra kako se rekonstrukcijom Vlade spunjavaju uvjeti da uđemo u jedno stabilnije razdoblje rada svih institucija FBiH.

-Nadam se da će i biti tako, jer ćemo u vlasti imati dvije snažne stranke koje imaju legitimitet bošnjačkog naroda i stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje imaju izrazit legitimitet hrvatskog naroda. Mislim da u tim odnosima legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u FBiH se može naći rješenje za stabilizaciju odnosa, ali i donošenje odgovornih i snažnih odluka koje će promijeniti postojeće stanje beznađa i letargije – zaključuje predsjednik FBiH Marinko Čavara.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.