Bivši direktor tuzlanskog zatvora osuđen na sedam godina zatvora

Kantonalni sud u Tuzli izrekao je danas nepravosnažnu presudu od sedam godina zatvora Hasanu Hodžiću, koji je optužen za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

U kaznu je uračunato vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru od 16. aprila 2014. do 21. oktobra 2015. godine.

S obzirom da se optuženi nalazio u pritvoru od 16. aprila 2014. godine, a postupajući po prijedlogu tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona, Kantonalni sud je odlučio da se optuženom Hodžiću ukine mjera pritvora i da bude pušten na slobodu.

Podsjećamo, tužitelj Kantonalnog tužiteljstva u Tuzli predložio je Kantonalnom sudu u aprilu 2014. godine određivanje pritvora Hasanu Hodžiću zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja u vezi s nezakonitim zapošljavanjima u ovom zavodu od 2006. do 2010. godine.

Obrazloženo je da su pomagači Hodžiću dali novac za ukupno 14 zaposlenja. Pojedinačni iznos koji su plaćali stražari pripravnici, da bi kasnije bili zaposleni, kretao se u iznosima od sedam do 20 hiljada KM. Na taj način Hodžić je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 186.204 KM.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*