Bomba je nađena prilikom izvođenja radova na telefonskim instalacijama na 90 centimetara ispod zemlje. Potvrđeno je da će akcija uklanjanja i uništavanja bombe trajati tri do pet sati (Denis Zuberi - Anadolu Ajansı)

U nedjelju uništavanje neeksplodirane avio-bombe

Neeksplodirana avionska bomba koja je pronađena u naselju Bosanska Otoka, u općini Bosanska Krupa, bit će neutralisana i uništena u nedjelju. Noć ranije će biti evakuisano oko 10.000 stanovnika Bosanske Otoke. Akcija će trajati tri do pet sati, saopćio je Federalni štab Civilne zaštite na konferenciji za novinare.

Bomba je nađena prilikom izvođenja radova na telefonskim instalacijama na 90 centimetara ispod zemlje.

Nakon vanredne sjednice Federalnog štaba Civilne zaštite, potvrđeno je da će neeksplodirana bomba “AN M 64A1” sa upaljačem M116 biti uklonjena u nedjelju.

Prethodno će biti evakuisana cijela Bosanska Otoka. Stanovništvo će biti smješteno kod rodbine, u hotelima i salama.

Bit će obustavljen i saobraćaj na svim lokalnim putevima u okolini.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, naveo je da će akcija trajati tri do pet sati. Za vrijeme akcije bit će na snazi potpuna obustava kretanja u radijusu od dvije hiljade metara, sa preporukom da u radijusu od 500 metara svi prozori budu otvoreni.

Solak je naglasio da su preduzete brojne aktivnosti kako bi akcija uspješno bila izvedena.

Šef Odsjeka za neeksplodirana ubojita sredstva Federalne uprave Civilne zaštite Sead Vrana rekao je da je riječ o avio-bombi težine oko 250 kilograma sa sadržajem neto eksploziva od oko 120 kilograma. Bomba je američkog porijekla, a na ovu lokaciju bačena je 1944. godine.

“Zabranjeno je pomjeranje bombe i izlaganje udarcima jer je riječ o veoma osjetljivom upaljaču, zbog čega moramo akciju neutralizacije izvršiti na licu mjesta”, rekao je Vrana.

On je naveo da se avio-bomba trenutno nalazi na dubini od 90 centimetara ispod površine tla. Proračunski, prilikom eksplozije na toj dubini stvara krater prečnika oko četiri i pol metra.

Vrana naglašava da će korito rijeke Une u ovom slučaju biti korišteno kao prirodna barijera, u prenosu seizmičkog udara.

Neutralizacija će biti izvršena tako što će putem posebnog alata u bombu biti ubrizgan rastopljeni magnezijum, koji će izazvati otvaranje košuljice i sagorijevanje eksploziva.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević rekla je da je Vlada Federacije BiH osigurala sredstva za neutralizaciju neeksplodirane avio-bombe.

Predstavnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirsad Alibegović potvrdio je da su pripadnici Oružanih snaga od početka uključeni u ovu akciju i da su na raspolaganju svi njihovi kapaciteti, jer je riječ o izuzetno opasnoj bombi.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*