Što (ne) činiti prvo nakon što ostanete bez posla

Dobiti otkaz na radnom mjestu može biti dobra i loša stvar. Loša je ako ste zaista iznenađeni, htjeli ste ostati na tom radnom mjestu ili, kao što se posljednjih godina događa zbog ekonomske krize, morate otići zbog smanjivanja radnih mjesta u firmi.

“Dobro” je ako ste ionako bili nesretni na poslu, možda ste i ogorčeni ili ste već neko vrijeme tražili izliku da se prijavljujete na druga mjesta, gdje ne bi samo odbrojavali sate do kraja radnog vremena.

Fast Company savjetuje da u svakom slučaju, i koji god je bio razlog što ste ostali bez posla, uzmete vremena, i to za ova dva koraka:

1. Razgovarajte s osobom koja vam je dala otkaz

Nakon što smo dobili otkaz, prvi refleks nam je zalupiti vrata za sobom i više se ne okrenuti, ponekad čak i doslovno. No, kao što kaže stara izreka “Ne palite mostove za sobom, nikad ne znate kada ćete opet trebati prijeći preko njih.”

Ko je i u poslu. Pokušajte dogovoriti sastanak s osobom koja je procijenila da niste (više) primjereni za to radno mjesto ili kompaniju. Tako ćete moći znati razloge zbog kojih odlazite, što će dobro doći u idućem razgovoru za posao kada vas pitaju o tome. Također, znat ćete što još možete naučiti i o čemu se dodatno educirati. Neuspjeh je neuspjeh samo ako ga ne iskoristimo za napredak.

2. Nemojte odmah tražiti novi posao

Ne morate odmah poslati deset životopisa čim stignete kući. Ako to ikako možete priuštiti, pričekajte mjesec ili dva da se vratite “u akciju”. Tako će se dojmovi sleći, možda ćete pronaći bolju priliku nego odmah prvu koju ste prihvatili, ili čak pronaći bolji smjer od onoga u kojem se pokazalo da možda nije najpovoljniji za vašu karijeru.

Zaključno, svakako pokušajte odlaske s posla u startu prihvatiti kao nešto normalno, događa se svaki dan mnogima, pa ne želite da vas zapamte kao “onog ili onu koja je zbog otkaza bacila računalo firme na drugi kraj prostorije”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*