Pokušao iznijeti dokumentaciju: Uhapšen glavni inspektor TK Besim Duraković

Pripadnici Federalne uprave policije vrše pretres imovine glavnog kantonalnog inspektora TK u Gračanici – piše Bportal.

Duraković je danas i uhapšen u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, čije su prostorije također pretresene.

Pretresi se vrše po nalogu Općinskog suda u Tuzli, a u saradnji sa Tužilaštvom TK.

-Pretresi su u toku i vrše se po nalogu Općinskog suda Tuzla, u saradnji sa Tužilaštvom TK. To je sve što možemo reći, kazao je Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Kako saznaje Bportal.ba, Duraković je danas u toku radnog vremena imao dojavu o eventualnom hapšenju. Navodno je pred sam kraj radnog vremena pokušao iznijeti određenu dokumentaciju iz Kantonalne inspekcije TK, ali ga je u tome spriječila policija, kojoj je neko iz inspekcije dojavio njegove namjere. Tada je i uhapšen.

Inače, službenici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminala i korupcije MUP-a TK, dostavili su nedavno Tužilaštvu Tuzlanskog kantona dva izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih osoba, državnih službenika i namještenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Zbog nekoliko istraga koje se vode protiv direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u Tuzli Besima Durakovića Vlada TK pokretala je i proceduru njegove smjene. Duraković je umiješan u više afera.

U Tužilaštvu Tuzlanskog kantona protiv Durakovića su bila formirana čak četiri predmeta. Dva su u fazi istrage. Prvi je zloupotreba položaja tokom prodaje željeza, koje je inspekcija oduzela od živiničke firme “Tri točka”, pri čemu su Duraković i još jedan inspektor, navodno, protivpravno stekli korist od oko 6.000 maraka.

Drugi predmet je slučaj Živiničke pijace. Duraković je osumnjičen da je uzimao mito od pijačnih trgovaca u periodu od oko tri godine.

Prva istraga otvorena je polovinom 2014. godine, a druga u oktobru 2014. godine.

Protiv njega je nedavno disciplinski postupak pokrenuo i premije Vlade TK, Bego Gutić.

(TI/Bportal.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*