Austrija vjerovatno prestaje primati izbjeglice

Slovenska policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu izbjeglica iz Slovenije u tu zemlju, ali je vjerovatno da će Austrija uskoro izbjeglice prestati primati, kazala je u srijedu slovenska ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, javlja Slovenska televizija.

“Jako se trudimo se da se s Austrijom dogovorimo o većem prihvatu izbjeglica koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s osiguranjem smještajnih kapaciteta. Moja je ocjena da će Austrija uskoro prestati primati migrante i izbjeglice”, kazala je Gyoerkoes Žnidar prilikom posjeta graničnom prelazu Dobovec.

Dodala je da će u četvrtak, kada u Ljubljanu dolazi evropski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos, s njim razgovarati i o tome kako ublažiti izbjegličku krizu u Sloveniji. Za trenutno stanje kazala je da je vrlo teško, ali je još pod kontrolom.

Slovenska policija procjenjuje da je od subote iz Hrvatske u Sloveniju ušlo skoro 25.000 izbjeglica, te da ih je Austrija preuzela desetak hiljada, a navodno se da razini direktora policija između Beča i Ljubljane vode razgovori da se postupci registracije i prijam ubrzaju.

U vezi sa sastankom direktora policija Austrije, Slovenije i Hrvatske u Beču koji je u srijedu bio posvećem izbjegličkoj  problematici, slovenska je policija na svojim službenim internet stranicama u saopćenju navela da Austrija i Slovenija dosadašnju sauradnju po tom pitanju ocjenjuju dobrom i da će je još unaprijediti, te da je hrvatski direktor policije slovenskom direktoru Marjanu Fanku dao jamstva da će se komunikacija dviju policija o dolascima izbjeglica na granicu poboljšati.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.