Hrvatskoj stigla pomoć iz Dubaija

Od ponoći do 21 u Republiku Hrvatsku ušlo je 6.113 izbjeglica, a trenutno je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu 3.500 osoba. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize u RH je ušlo 214.474 izbjeglica, saopćio je MUP.

Transportni avion A300 iz Dubaija, koji donosi 37 tona različite humanitarne pomoći za potrebe izbjeglica s Bliskog Istoka i iz srednje Azije, sletio je u srijedu oko 22 sata u osječku Zračnu luku.

Riječ je o posebnom humantiranom letu u organizaciji UNHCR-a, a avion je, kako je rečeno, donio šatore, kišne kabanice, termo deke, grijalice i solarne svjetiljke. Glasnogovonik UNHCR-a za Hrvatsku Jan Kapić izjavio je novinarima u Zračnoj luci kako će se pristigla humanitarna pomoć od danas dijeliti izbjeglicama u prihvatnom centru u Opatovcu, i na cijeloj izbjegličkoj ruti.

Slovenska policija ulaže velike napore da se s Austrijom dogovori o većem tranzitu izbjeglica iz Slovenije u tu zemlju, ali je vjerovatno da će Austrija uskoro izbjeglice prestati primati, kazala je slovenska ministrica unutrašnjih poslova Vesna Gyoerkoes Žnidar, javlja Slovenska televizija.

“Jako se trudimo se da se s Austrijom dogovorimo o većem prihvatu izbjeglica koji su u Sloveniji, ali i oni imaju teškoće s osiguranjem smještajnih kapaciteta. Moja je ocjena da će Austrija uskoro prestati primati migrante i izbjeglice”, kazala je Gyoerkoes Žnidar prilikom posjete graničnom prelazu Dobovec.

Slovenska policija oko 4 sata ujutro spazila je veliku grupu izbjeglica kako prelazi zelenu granicu na području PU Novo Mesto.

Podsjetimo, slovenski parlament usvojio je u srijedu izmjene Zakona o odbrani koje će omogućiti angažman slovenske vojske na granici. ‘Slovenija je na rubu izdržljivosti kad je riječ o broju policijaca i smještajnih kapaciteta za skrb o izbjeglicama’ – poručuju u tamošnjem MUP-u.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*