Višemilionski uvoz u BiH iz ‘nepoznate države’

BiH je za devet mjeseci ove godine uvezla razne robe u vrijednosti od oko 130 miliona maraka iz “nepoznate države”, kako i stoji u zvaničnim dokumentima nadležnih bh. institucija i organizacija, koje vode ovu vrstu statistike dostupnu i običnim građanima.

Ono što je takođe zanimljivo je činjenica da uvoz iz “nepoznate države” u BiH posljednjih godina ima tendenciju rasta, a gdje pošiljke kao uvozna stavka dominiraju svake godine, posmatrano i po količini i po vrijednosti.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH objavljenim na njihovoj zvaničnoj internet stranici, BiH je u periodu od januara do septembra ove godine iz “nepoznate države” uvezla 472.287.362 kilograma razne robe u vrijednosti od 129.971.207 KM, pišu Nezavisne novine.

Među tom robom, ubjedljivo je najviše pošiljaka, i to u vrijednosti od oko 28 miliona maraka. Iza njih slijede električne mašine, oprema i njihovi dijelovi u iznosu od oko 17,5 miliona maraka, zatim vozila – osim željezničkih i šinskih u iznosu od 13,8 miliona maraka, te uljane sjemenke, plodovi i sjeme u vrijednosti od oko 7,6 miliona maraka.

Takođe, vršen je uvoz i nuklearnih reaktora, kotlova i mašina iz “nepoznate države”, i to u iznosu od oko sedam miliona maraka, te ribe, ljuskara i mekušaca u vrijednosti od 6,1 milion maraka.

Treba reći da je iz “nepoznate države” u BiH stiglo i nešto više od pet miliona KM vrijednosti vještačkih ili sintetičkih filamenata, ali i 4,5 miliona maraka vrijednosti raznih proizvoda za ishranu.

Takođe, BiH je iz “nepoznate države” ove godine uvezla i raznih eteričnih ulja u vrijednosti od oko 2,6 miliona maraka, ali i raznih optičkih, fotografskih i kinematografskih aparata, čija je vrijednost uvoza u prvih devet mjeseci ove godine iznosila oko 2,5 miliona maraka. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni dobijaju od Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Podaci su dijelovi Jedinstvene carinske isprave, gdje je u polju za naziv države prazan podatak, te mi to polje nazovemo NN – nepoznata država”, rekli su iz VTK BiH.

S tim u vezi, kontaktirali smo UIO BiH, gdje su nam pojasnili da se u ovom slučaju ne radi o robi koja je iz “nepoznatih država”, jer se prilikom uvoza robe u BiH u carinski sistem unosi podatak o zemlji iz koje se proizvodi uvoze i to je uvijek poznat podatak. Pored toga, u sistem se unosi i podatak o zemlji porijekla robe.

“Ukoliko je jedna zemlja porijekla, ona se i unosi u sistem u skladu sa šifarnikom. Međutim, ukoliko se u jednoj pošiljci robe nalaze proizvodi koji imaju porijeklo iz nekoliko različitih zemalja, prilikom sprovođenja carinskog postupka upisuje se oznaka QQ – više zemalja. Dakle, ne radi se o nepoznatim državama, već ih je samo više unutar jedne pošiljke robe koja se obrađuje jednom carinskom prijavom”, pojasnili su iz UIO BiH.

U suštini, oni tvrde da svaki pojedinačan uvoz ima kompletnu dokumentaciju u carinskoj ispostavi gdje se provodi carinski postupak i tu postoji dokumentacija koja u potpunosti daje sve informacije o robi koja je predmet uvoznog carinskog postupka.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.