Kongo: Od neuhranjenosti pati 130 hiljada ljudi

Ujedinjeni narodi (UN) danas su objavili kako u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) 130 hiljada ljudi pati od neuhranjenosti, najvećim dijelom u istočnoj pokrajini Ituri, zbog prisustva brojnih oružanih grupa na tom području, piše Anadolu Agency (AA).

Koordinator humanitarnih akcija UN-a u Kongu Amadou Diallo izjavio je kako se humanitarna pomoć ljudima u Ituri teško doprema zbog loših puteva te nesigurnosti u regiji.

Tokom nedjeljne konferencije misije UN-a u Kongu, Diallo je istakao da naoružane grupe u istočnim dijelovima zemlje ne dozvoljavaju stanovništvu da koristi pitku vodu. Pored toga, kako je kazao Diallo, nezamislivo je kako je regija s tako visokim potencijalom za proizvodnju hrane pogođena problemom neuhranjenosti.

Neuhranjenost je posljedica nedovoljnog uzimanja unosa ugljikohidrata, proteina i drugih nutritivnih materija što ostavlja trajne posljedice.

Kada je riječ o Kongu, sukobi posjednjih godina ne jenjavaju između provladinih snaga i militanata organizacije M23, dok snage UN-a i drugi mirovnjaci djeluju na strani vojske Konga.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*