Crnadak danas u Rigi potpisao dodatni Protokol za sprečavanje terorizma

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Igor Crnadak danas je u Rigi u ime BiH potpisao Dodatni protokol na Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju terorizma.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Dodatnog protokola prisustvovali su i generalni sekretar Vijeća Evrope Torbjorn Jagland i ministar vanjskih poslova Republike Latvije Edgars Rinkevičs.

Crnadak je nakon poptisivanja rekao da je borba protiv terorizma jedan od prioriteta Vijeća Evrope, ali i predsjedavanja BiH Komitetom ministara, te ocijenio da je arsenal pravnih sredstava Vijeća Evrope za borbu protiv terorizma usvajanjem Protokola i njegovim današnjim otvaranjem za potpisivanje dodatno osnažen.

Crnadak: Treba se suočiti sa korijenima terorizma!
Ocijenio je i da borba protiv terorizma ne zahtjeva samo provođenje pravnih mjera već i suočavanje sa korijenima terorizma, naročito putem obrazovanja, suprotstavljanja društvenoj isključivosti i pružanja bolje perspektive mladima.

Šef bh. diplomatije ukazao je koliko je značajno da Dodatni protokol potpiše što veći broj država članica Vijeća Evrope, kojem mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice VE, te njegove brže ratifikacije i što skorijeg stupanja na snagu.

Potpisivanje ovog veoma značajnog dokumenta uslijedilo je nakon njegovog usvajanja na 125. zasjedanju Komiteta ministara Vijeća Evrope 19. maja u Briselu, na kojem je BiH zvanično preuzela šestomjesečno predsjedavanje Komitetom ministara VE.

Nakon potpisivanja u organizaciji Vijeća Evrope, a u saradnji sa BH predsjedavanjem Komitetom ministara VE i Ministarstvom vanjskih poslova Latvije održana je Međunarodna konferencija o stranim terorističkim borcima.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*