OHR: Predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi FBiH mogu ugroziti integritet državne službe

Iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH saopćeno je da predloženi amandmani na Zakon o državnoj službi FBiH koje Parlament Federacije razmatra sutra, mogu ugroziti integritet, pouzdanost i političku neutralnost državne službe u Federaciji, kako je već navela Evropska komisija.

“Imajući u vidu važnost ovog pitanja, amandmani o kojima je riječ ne bi se trebali razmatrati u Parlamentu po hitnom postupku, nego treba dati dovoljno vremena i prostora kako bi se osiguralo da se eventualnim izmjenama unaprijede efikasnost i profesionalnost državne službe”, ističu iz OHR-a.

Dodaju da je dugogodišnji i poznati stav OHR-a da državna služba treba da bude profesionalna, efikasna i politički neutralna, te da zapošljavanje viših državnih službenika mora biti transparentno i zasnovano na kvalificiranosti te da su dobrodošli napori na postizanju tih ciljeva.

“Snažno apelujemo na zastupnike u Parlamentu FBiH da poduzmu korake kako bi se ovi amandmani razmotrili u redovnoj proceduri i na taj način omogućila otvorena javna rasprava te osiguralo da se reformom poboljša kvalitet, transparentnost i ekonomičnost državne službe, umjesto da se ona slabi”, zaključuju iz OHR-a.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*