BiH na čelu Konferencije parlamentarnih komisija za evropske integracije jugoistočne Evrope

Završnim panelom “Parlamentarni pristup Berlinskom procesu“ održanom danas u Tirani Bosna i Hercegovina je i formalno preuzela predsjedavanje Konferencijom parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope (COSAP-om) koje će trajati do XII sastanka COSAP-a u proljeće 2016. u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak, koji je pored predstavnika BiH, okupio i parlamentarne delegacije iz Albanije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a kao goste i predstavnike Turske i Kosova, obilježila je rasprava o bližoj regionalnoj saradnji i parlamentarnim izazovima, prilikom čega je apostrofirana potreba za zajedničkim djelovanjem zemalja članica COSAP-a u cilju rješavanja otvorenih pitanja kroz konstruktivni dijalog i uzajamnu komunikaciju i saradnju.

Posebno je naglašena uloga parlamenata u procesu uspostavljavljanja bolje i efikasnije regionalne saradnje. Konstatovano je da parlamenti moraju više raditi na donošenju relevantnih propisa i nastojati postizati konsenzus oko vitalnih pitanja koja se tiču nadzora nad adekvatnom primjenom ključnih reformi.

Učesnici skupa obavili su i raspravu o poticanju sveobuhvatnosti i interakcije među akterima u procesu evropskih integracija, prilikom čega je istaknuta potreba za uključivanjem svih sfera društveno–političkog života u proces evropskog integriranja.

Konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope (COSAP), koja je danas održana u Tirani, u ime Bosne i Hercegovine prisustvovala je Zdenka Džambas, članica Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Tokom panela kojim je moderirala Džambas, učesnici Konferencije zaključili su da je od iznimne važnosti postojanje novih inicijativa EU po pitanju aktivnijeg djelovanja zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskog integriranja.

Tom prilikom istaknuta su mišljenja koja potvrđuju opredijeljenost Zapadnog Balkana ka EU integracijama i naglašena podrška svim zemljama regiona na tom putu. Učesnici su posebno potencirali neophodnost realizacije inicijative kojom se predlaže uspostavljanje parlamentarnog foruma u okviru Berlinskom procesa.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*