Jedinstven podvig SIPA-e na najzahtjevnijoj vježbi u UK

Na vježbi “Kambrijska patrola” u Velsu na kojoj je učestvovalo 126 ekipa, od kojih 21 međunarodna, osam policijskih službenika Jedinice za specijalnu podršku Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH osvojili su bronzanu medalju.

U saopštenju SIPA-e navodi se da su pripadnici Jedinice za specijalnu podršku ove policijske agencije na poziv komandanta 160. brigade Oružanih snaga Velike Britanije od 18. do 20. oktobra u Velsu učestvovali na vježbi “Kambrijska patrola”.

Policijski službenici SIPA-e su u organizaciji britanske Ambasade u BiH proveli tri sedmice u Prvoj kraljevskoj irskoj regimenti, gdje su se zajedno sa oficirima i vojnicima bataljona te jedinice pripremali za ovaj događaj.

Vježba “Kambrijska patrola” najzahtjevnija je i najizazovnija vježba koju Oružane snage Velike Britanije organizuju svake godine još od 1956. godine.

Provedena je na zahtjevnom terenu na području Crnih planina, a akcenat je na testiranju psihičkih osobina u aspektima timskog rada, planiranja, liderskih vještina, navigacije i izviđanja.

Prvi put od 1956. godine ekipa iz zapadnog Balkana učestvovala je na ovoj vježbi, te su prvi put pripadnici jedne policijske jedinice uspjeli završiti marš dužine 100 kilometara preko Crnih planina i osvojiti bronzanu medalju.

Pomoćnik komandanta Jedinice za specijalnu podršku Jovica Mirosavljavić posjetio je 160. brigadu Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva i prisustvovao vježbi kao podrška ekipi SIPA-e.

Prilikom posjete potpukovnik Grejem Šanon, komandant Prve kraljevske irske regimente, uručio mu je plaketu Regimente, a ekipa SIPA-e pozvana je da i naredne godine učestvuje na ovom događaju.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.