Turska policija došla do novih saznanja o napadu u Ankari: Bombaši nosili eksploziv u ruksacima

Turska policija je došla do novih saznanja u vezi sa terorističkim napadom koji se desio u Ankari ovog mjeseca, javlja Anadolu Agency (AA).

Snage sigurnosti navode da se eksploziv, kojim je izveden napad, nalazio u ruksacima dvojice bombaša samoubica.

Osim toga, policija je došla do saznanja da su napadači u rukama imali i po jednu ručnu bombu.

Najnovija saznanja upućuju i na to da su napadači prije samog napada proveli oko 45 minuta u turskoj prijestolnici.

Snage sigurnosti su za AA potvrdile kako neumorno rade na pronalaženju novih saznanja u vezi s napadom koji je izveden 10. oktobra, od čega su život izgubile 102 osobe.

Navodi se da su dan prije napada bombaši samoubice u Tursku ilegalno došli iz Sirije. U turski grad Gaziantep, na jugu zemlje uz samu granicu sa Sirijom, stigli su na adresu gdje se, navodno, nalazi čelija ISIS-a, odakle su sa dva vozila prebačeni do Ankare.

U prelasku do Ankare su im pomogle osobe koje su se bavile krijumčarenjem. Tom prilikom su korišteni telefoni i telefonski brojevi koji ranije nisu bili u upotrebi.

Opsežna istraga je pokazala da se u jednom od ruksaka napadača nalazilo oko 4 kilograma eksploziva tipa TNT, a u ruksaku drugoga teroriste oko pet kilograma eksploziva.

Policija je došla do saznanja da su dvojica napadača sami izveli napad bez pomoći trećeg lica.

Dvojica bombaša samoubica su u subotu, 10. oktobra, izveli teroristički napad ispred željezničke stanice u Ankari gdje se okupilo nekoliko hiljada građana kako bi učestvovali na najavljenom mitingu Podrške miru.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*