ZD Parlamenta FBiH: Usvojene izmjene Zakona o državnoj službi

Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je dana Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH podržali su zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, A-SDA i BPS-a. Zakon je podržalo 59 zastupnika, protiv su bila 22 zastupnika, dok suzdržanih nije bilo.

Na zakon je predloženno ukupno 40 amandmana ali ih je Vlada FBiH sve odbila.

“Ovo je izuzetan bitan zakon, zakon kojim je ova Vlada krenula veoma hrabro. Ovaj zakon je usitinu reformski i dolazi u pravo vrijeme. Mislim da je on nužan što stanje u državnj službi ocenjujemo nezadovoljavajućem. Osnovni cilj je da se javana uprava promijeni, prodrma, racionalizira i učini efikasnijom”, rekao je šef Kluba HDZ-a Jozo Bagarić.

Mišljenje s njim podijelio je i premijer Federacije BiH prilikom svog obraćanja.

“Ja sam se uvjerio da će svi zakoni izazivati reakcije, kao i sve ostale promjene. Mi moramo preuređivati ovo društvo. Ako nam je dobro onda ne moramo, ali svi znamo da nije. Ove promjene su potrebne kako bi se popravila situacija. Do sad je to bio Zakon o radu, a sada ovaj zakon, slijedi Zakon o šumama za koji sam također siguran da će izazvati turbulenciju”, rekao je Fadil Novalić.

S druge strane, opozicija smatra kako će od ovih izmjena biti više štete nego koristi.

“Rukovodećim službenocima se uzima status državnih službenika. Na taj način doće do stvaranja novih pozicija, čime će se dodatno opteretiti budžet. Drugo, ključni evropski standard jeste izbor na osnovu kompetencija. Ovaj prijedlog nema veze sa tim principima, ljudi će se birati na osnovu političke pripadnosti, a ne na osnovu njihovih sposobnosti.”, smatra šef Kluba Demokratske Fronte Dženan Đonlagić.

Povlačenje zakona iz parlamentarne procedure zatražio je OHR, Delegacija Evropske unije u BiH, više nevladinih organizacija ali i Sindikat državnih službenika.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*