Bosanka Otoka: Bomba neutralizirana iz dva pokušaja, nema povrijeđenih

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine uspješno su neutralizirali bombu iz Drugog svjetskog rata pronađenu u Bosanskoj Otoci.Akcija neutralizacije i uništavanja eksplozivne naprave teške 248 kilograma sa 120 kilograma eksploziva počela je u 9 sati nakon signala za opću opasnost.

Predstavnici FUCZ i OSBiH na upaljač bombe postavili su potreban alat koji je aktiviran preko robota te su time pristupili njenom uništavanju dejstvom usmjerenim punjenjem na tijelo bombe. Prva detonacija ostvarena je u 10 sati nakon čega je na teren izašao robot koji je snimio aktuelno stanje nakon detonacije.

Nakon analize snimaka utvrđeno je da nije izvršeno paljenje baruta, ali da je ispunjen cilj da se otvori bomba. Potom su ekipe još jednom prišle bombi i spaljivanjem uništili i preostalu količinu (oko 30 posto) eksploziva.

Akcija neutralizacije praćena je iz operativnog štaba, a mještani su još rani jutros evakuisani iz svojih domova u područne škole, Domove zdravlja ili su odlučili boraviti kod članova rodbine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.