U Podgorici više od 40 povrijeđenih: Očekuje se odgovor institucija na sukobe

Nakon demonstracija koje su sinoć okončane nasiljem, u danas je u Podgorici mirno. Osim što u potpunosti funkcioniše saobraćaj, danas se u gradu održava i ranije zakazani sportski događaj Internacionalni podgorički maraton. Očekuje se, da se više držvnih institucija, od parlamentarnih radnih tijela do tužilaštva, odredi prema sinoćnim događajima u Podgorici.

U toku je sjednica proširenog Kolegijuma predsjednika Skupštine. Tema su sinoćnji neredi i sukobi pred zgradom parlamenta, koji su počeli napadom demonstranata na policiju, a čiji je epilog preko 40 povrijeđenih, među kojima je 15 policajaca. Uz to parlamentarci bi trebalo da razgovaraju o započinjanju međusobnog dijaloga o prevazilaženju političke krize, što je ranije incirao predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Pored toga, u 14 časova je počela sjednica skupštinog Odbora za bezbjednost i odbranu. Prema posljednjim informacijama i Administrativni odbor je dobio informaciju da bude u pripravnosti zbog mogućnosti da, od Skupštine bude zatraženo da nekom od poslanika bude skinut imunitet zbog vođenja krivičnog postupka. Skidanje imuniteta može da zatraži državno tužilaštvo nakon sprovedene istrage. Podsjećamo da su sinoć nakon sukoba demonstranata i policije, privedeni organizatori protesta i lideri Demokratskog fronta, odnosno konstituenta Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Slaven Radunović. Oni se još nalaze u pritvoru čekajući pravnu kvalifikaciju tužilaštva o eventualnoj njihovoj odgovornosti.

U međuvremenu se oglasila Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori koja je apelovala na sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog u Skupštini i izrazila zabrinutost povodom sukoba koji su izbili tokom demonstracija. Delegacija očekuje od nadležnih organa za efikasno istraži sve incidente u skladu sa principima vladavine prava, konstatujući da bi demonstracije trebalo da budu mirne i u skladu sa zakonom.

Incidenti i sukobi su počeli nakon što su demonstranti počeli da gađaju policiju, koja je obezbjeđivala zgradu Skupštine, kamenicama, bakljama, flašama i Molotovljevim koktelima i rušenjem zaštitne ograde. Na to je policija odgovorila hemijskim sredstvima i šok bombama i rastjerivanjem demonstranata koje je trajalo još dva sata.

U međuvremenu se oglasila vladajuća Demokratska partija socijalista koja je ocjenila da je Demokratski front napao državu, dok su Socijaldemokrate Ivana Brajovića osudile, kako su naveli, pokušaj rušenja ustavnog poretka, odnosno pokušaj državnog udara od strane čelnika Demokratskog fronta i dijela njihovih izmanipulisanih pristalica.

(RTV7/RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*