“Napalm djevojčica” skida ožiljke poslije 43 godine

Kim Phuc (52) je postala simbol užasa koji je stvorio rat u Vijetnamu nakon što je juna 1972. godine ovjekovječena na fotografiji kako gola trči putem bježeći od napalm bombi. Ono što se na fotografiji nije vidjelo su njena leđa prekrivena opeklinama od tih bombi.

Poslije više od 40 godina stvorila se prilika da Kim ukloni ožiljke i oslobodi se boli. Kim Phuc je desetljećima mislila da će se svojih strašnih ožiljaka osloboditi tek na “onom svijetu”.

“Sve ove godine sam mislila da ožiljke i bolove više neću imati tek kada budem na nebu. Ali sada, za mene se otvorio raj na zemlji”, rekla je Puk prije svog polaska u Miami, gdje je trebala sresti s dermatologom specijaliziranim za lasersku terapiju opeklina.

Kim je prošlog mjeseca započela seriju laserskih tretmana. Njena doktorica, Jill Waibell, s Instituta za dermatologiju i lasersku terapiju u Miamiju, kaže da će laser pomoći da blijedo i zadebljalo tkivo ožiljka omekša i izravna se. Doktorica napominje da će se Kim uz pomoć ove terapije osloboditi i dubokih bolova koji je prate od rata do danas.

Sa Kim su u Miamiju njen suprug Bui Huj Toan i Nik Ut, fotoreporter AP-a koji je napravio čuvenu fotografiju.

“On je početak i kraj svega”, kaže Kim o prijatelju koji je obilježio njen život i koga zove Ujka Ut.

Ut, koji danas ima 65 godina, sjeća se djevojčice koja je tog 8. juna 1972. godina trčala i vikala na vijetnamskom: “vruće, vruće”. Fotografisao ju je, a onda stavio u vozilo agencije AP i vozio u bolnicu dok su sa njenog tijela otpadali komadi spržene kože. Tak kada ju je zbrinuo vratio se u Saigon i predao je fotografije, među kojima je bila i “napalm djevojčica” za koju je dobio Pulitzerovu nagradu.

Kim Phuc je zadobila ozbiljne opekotine koje su prekrivale preko trećine njenog tijela, a u to vrijeme takve opekotine na “samo” deset posto tijela bile su smrtonosne za većinu ljudi. Doktorica Waibell kaže da laserom uklanja ožiljke od opeklina već čitavo desetljeće. Svaki tretman košta između 1.500 i 2.000 dolara, ali je “napalm djevojčici” odlučila pomoći bez naknade. Pred Kim su sada mjeseci nove borbe i nade da će joj savremena medicina konačno pomoći.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*