Otkrivena kometa koja u svemir ispušta alkohol

Međunarodni tim naučnika je otkrio da kometa “Lovejoy” ispušta u svemir velike količine alkohola. Da budemo precizniji, količina alkohola koju ova kometa ispušta je približna količini od 500 flaša vina u sekundi.

Naime, u tragu komete Lovejoy se nalazi određena vrsta šećera.

“Ustanovili smo da kometa Lovejoy ispušta toliko alkohola u sekundi što je jednako 500 flaša vina, a to se dešava tokom vrhunca njene aktivnosti”, izjavio je Nicolas Beaver iz Opservatorije u Parizu, vodeći autor studije koja je objavljena u časopisu Science Advances.

Naučnici su pronašli 21 različiti organski molekul u gasu koju ispušta kometa, a među njima je i etil alkohol. Isti sastojak koji se koristi u alkoholnim pićima.

Neki naučnici vjeruju da komete, koje su zamrznuti ostaci nastali formiranjem našeg Solarnog sistema, nose molekule potrebne za začeće života na Zemlji, prenosi Science Daily.

Ovo otkriće je omogućeno nakon što je kometa “Lovejoy“ (zvanično poznata kao kometa C/2014 Q2) prišla najbliže Suncu 30. januara i ispuštala oko 20 tona vode u sekundi.

Tim je uz pomoć radioteleskopa prečnika 30 metara, lociranog u planinama Sierra Nevade u Španiji, osmatrao mikrotalasni sjaj oko komete, kada je bila najaktivnija i najsvetlija.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*