Počinju Dani Matice hrvatske Tuzla 2015

Danas počinje tradicionalna manifestacija Dani Matice hrvatske Tuzla 2015, i trajat će do 20. novembra. Manifestacija će biti otvorena u Hrvatskom domu predstavljanjem tuzlanskih pjesnika i njihove poezije.

– To su gospoda Šimo Ešić i Igor Divković. Oni su zapravo laureati, ovogodišnji nagrađeni pjesnici, i mislim da je to dovoljan razlog da ih Matica hrvatska pozove jer zaslužuju pažnju, kazala je Marica Petrović, predsjednica Matice hrvatske Tuzla.
U ovogodišnji program uvrštena je i izložba Državnog arhiva iz Osijeka pod nazivom Josip Juraj Strossmayer. Riječ je o zbirci fotografskih djela gdje je Strossmayer prikazan kao važan čovjek i trajna vrijednost Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Marice Petrović, u ovogodišnje aktivnosti uključen je i veliki broj mladih ljudi.

– Vodstvo Udruge Matica hrvatska potiče mlade na rad jer se drže, rekla bih, toga, da na mladima svijet ostaje, kazala je Silva Banović, članica Udruge.

Zbog pozitivnog iskustva od prošle godine, na programu su ponovo sedmodnevne radionice kreativnog pisanja i govora. Voditelj radionice će biti profesor Nedžad Ibrahimović.

Posljednji događaj, ujedno i najznačajniji je promocija Časopisa “Gradovrh”. Promocija će biti održana 20. novembra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

(tuzlarije.net)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*