Uskoro policajci u svakom školskom dvorištu u BiH?

“Udruženje roditelja mololjetne djece u BiH” apelira da se u svakom školskom dvorištu uspostavi dežurstvo policajca u vrijeme trajanja nastave, odnosno sve dok su djeca prisutna u školi

Pokrenuto je pitanje sigurnosti učenika. Istraživanja su pokazala da nastavnici, roditelji i djeca najviše vjeruju ‘školskim policajcima’, te stoga u školskom dvorištu treba biti jedan čuvar reda.

Iako ‘školski policajac’ ne može garantirati potpunu sigurnost, roditelji većine učenika kažu da je i samo njegovo prisustvo dovoljno.

U opticaju su dvije mogućnosti. Jedna je da se angažiraju umirovljeni policajci, a druga d se raspiše natečaj na koji bi se prijavljivali mlađi ljudi koji su tek završili srednju školu, a koji bi prošli policijsku obuku. Prednost te ideje je što će njima zbog godina problemi školaraca biti bliskiji.

Novi ‘školski policajci’ bili bi dodatno obučeni za rad s djecom, a osnovni zadatak bi im bio da steknu povjerenje učenika, ali i da djeluju preventivno svojim autoritetom i ponašanjem.

Ovim bi se spriječila eventualna nezgoda ili bilo kakav pokušaj upada u školu. Ova ideja se pokazuje kako nužnost, jer smo svjedoci činjenice da djeca sve više stradaju, i u BiH, i u inostranstvu, priopćeno je iz Udruženja roditelja maloljetne djece u BiH.

(Depo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.