Woman relaxing outdoors

Disciplina zdravlja – usvajanje zdravih navika

Negdje oko tridesete godine, počinjete da budete svjesni potrebe da čuvate svoje zdravlje. Mladost vas nosi sopstvenom energijom koju neumorno trošite, bez ikakvih posljedica, ali čim počnete da primjećujete da vam poslije burne noći treba nekoliko dana da se odmorite, da se od posljedica alkoholisanja osjećate bolesno i da više nemate energiju koju možete da potrošite uludo, jer vam je sva potrebna za izazove svakodnevnog života, jasno vam je da će to ubuduće biti sve izraženije i da je potrebno da vrlo ozbiljno uvedete red u svoj život.

KAFA I CIGARETE

Ako ste već neko vrijeme koketirali sa idejom da prestanete da pušite i pijete kafu, sada je vrijeme da donesete odluku i izbacite ove navike. Nekome je lakše da prestane da puši, nego da se odrekne kafe, ali i ovdje je umjerenost mnogo bolja opcija od krute discipline. Ako svedete pušenje na nekoliko cigareta dnevno i paklica vam potraje četiri – pet dana, a kafu ne pijete više od jednom ili dva puta dnevno, napravili ste dobar kompromis. Svakako, pokušajte sa zamjenama za kafu, čajevima, kakaom i električnom cigaretom. Osjećaj pobjede nad navikama je nešto što će vas osnažiti u preduzimanju svake sljedeće discipline.

ZDRAVA HRANA

Zdrav način ishrane prije svega znači da treba da se posvetite spremanju hrane koja će vam se dopasti i koja će prijati vašem organizmu. To nije uvijek moguće, zbog zahtjeva posla i odsustva slobodnog vremena koje biste provodili u kuhinji. Ali uvijek možete da spremite veliku salatu i da skuhate ili ispečete neko povrće za dva dana. Da li treba da postanete vegetarijanac ili vegan ili da se opredijelite za neki režim ishrane, kojim ćete održavati željenu kilažu, zavisi od toga šta vam najviše prija i najmanje vas opterećuje. Režim zdrave ishrane nikako ne treba da bude restriktivan, jer ako sebi nešto uskraćujete, vaše tijelo to registruje kao stres i izgladnjivanje i reaguje odbrambeno. I opet je najvažnija umjerenost, najzahtjevnija od svih disciplina.

VJEŽBANJE

Teško je izgraditi naviku vježbanja kod kuće, ali možete da pokušate. Bolje ćete se osjećati ako negdje idete na vježbanje, sa grupom, u vrijeme određeno za vježbanje. Joga je veoma preporučljiva i veoma dostupna, ali dobra je i bilo koja druga tjelesna disciplina, naročito hodanje i trčanje na otvorenom.

ODMOR

Rasporediti svoje snage i odmoriti se svaki put kad osjetite da ste se umorili, a prije nego što postanete sasvim iscrpljeni, veliko je umijeće. Razne tehnike za brzo odmaranje, petnaestominutne relaksacije, disanje i tehnike opuštanja i balansiranja energije, možete da primjenjujete i u toku radnog dana, a veoma su efikasne.

(Wannabe magazin)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*