Parlament FBiH: Predstavnički dom usvojio izmjene Zakona o pomilovanju

Prijedlog izmjena Zakona o pomilovanju usvojio je danas na sjednici Predstavnički dom Parlamenta FBiH sa 52 glasa za, 13 suzdržanih i 22 protiv, nakon što je to ranije učinio i Dom naroda. Predsjednik FBiH, tako, može davati pomilovanja bez konsultacija sa potpredsjednicima.

Nakon pojedinačnoh glasanja, koje je tražio Klub poslanika SDP-a, izmjene ovog Zakona su usvojene sa 55 glasova za, 4 suzdržana i 29 protiv.

Federalni ministar pravde Mato Jozić kazao je da je donošenjem izmjena ovog zakona omogućena provedba presude Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta  nije saglasan Ustavu FBiH.

– Ovi članovi odnose se na nadležnost predsjednika FBiH kako za određena kaznena djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje te na davanje pomilovanja osobama koje su ga već bile dobile po ranije izrečenoj kazni – istakao je Jozić.

Poslanici nisu podržali amandman poslanika SDP-a Damira Mašića kojim bi osuđeni za još četiri krivična djela bili izuzeti od mogućnosti pomilovanja, a to su osuđeni za pedofiliju, silovanje, terorizam i promet drogama.

Usvojenim zaključkom, rečeno je da će Predstavnički dom prilikom narednih izmjena Zakona o pomilovanju uzeti u obzir amandmane opozicije.

Ovom usvajanju prethodila je butna rasprava, tokom koje su poslanici četiri  stranke  bili protiv izmjena kojima se predviđa da predsjednik FBiH može davati pomilovanja bez konsultacija sa potpredsjednicima.

Prema mišljenju Vlade Federacije BiH,  izmjene zakona o pomilovanju trebaju se donijeti  zbog provedbe odluke Ustavnog suda FBiH, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta nije usaglašen s Ustavom FBiH.

Izmjene Zakona o pomilovanju, koje su usvojene u Domu naroda, podrazumijevaju da predsjednik Federacije BiH neće morati obavljati konsultacije s potpredsjednicima prije davanja pomilovanja i da može dati pomilovanje i već pomilovanim osobama.

Ovo pitanje je samo podsjetilo na slučaj  bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira, koji je oslobodio 94 osobe. Ali, pozicija i opozicija imaju suprotne stavove:

Poslanik SDA Dževad Hodžić naglasio je da je obaveza provedba ove odluke Ustavnog suda Federacije.

– Ovaj parlament dužan je da je usvoji, radi se o dosljednjoj primjeni presude a sve izvan toga je tema za neku drugu narednu sjednicu – kazao je Hodžić.

Nema dvostrukog pomilovanja

Navodeći da Klub SDP-a neće podržati zakon predsjednik tog kluba Elvir Karajbić kazao je da je nedopustivo da povratnici u kršenju krivičnih djela imaju pravo da ponovo budu pomilovani.

– Živimo u društvu i državi u kojoj su pravosnažne presude veoma rijetke i do kojih se dolazi teško. Gotovo da i nemamo presude za organizirani kriminal i pored toga se Vlada FBiH opredijelila da kriminalce zaštiti i da pošteni građani nemaju zaštitu – rekao je Karajbić, dodajući da se ovim zakonom isključivo nagrađuju kriminalci u vršenju krivičnih djela.

Poslanik Naše stranke Denis Gratz kazao je da se pred poslanicima tačka dnevnog reda koja zbog svoje anticivilizacijske apsurdnosti zaslužuje da ako već ne može biti oborena da bude obznanjena javnosti.

– Bivši predsjednik FBiH Živko Budimir na toj funkciji je oslobodio 94 osobe koje su osuđene po zakonima ovog entiteta jer su počinile krivično djelo, silovatelji, ubice, trgovci drogom, ljudi koji su zloupotrebljavali službene položaje, te krali novac od poreskih obveznika – istakao je Gratz.

To znači da „ne postoji nikakav trag da je recimo višestruki ubica, kojeg je Budimir pomilovao, ikada prekršio zakon“.

Povlačenje ove tačke s dnevnog reda današnje sjednice predlagao je poslanik SDP-a Zukan Helez navodeći da se izmjenama predsjedniku Federacije BiH daju ovlasti za rad kralja i diktatora.

NVO moraju “budno pratiti” predsjednika FBiH

Poslanik BPS-a Jusuf Bubica konstatovao je da Klub BPS-a neće podržati izmjene Zakona o pomilovanju.
Predložene izmjene zakona ocijenio je neprihvatljivim i poslanik Demokratske fronte Davor Vuletić, koji je uputio kritiku Vladi FBiH, aktuelnog i prošlog saziva, smatrajući da je 2013. godine paralelno za izmjenama ovog zakona ići s prijedlogom izmjena Ustava FBiH.

– Bojim se da nakon usvajanja ovog zakona ostaje samo da mediji i nevladine organizacije budu ‘budno oko’ koje će stajati nad odlukama predsjednika FBiH – izjavio je Vuletić.

Predsjednik Kluba SBB-a BiH Nasir Beganović rekao je da „Klub SBB neće podržati amandmane kada je u pitanju ovaj zakon, jer se odluke Ustavnog suda ne komentarišu, već provode“.

Ustavni sud FBiH donio je 8. oktobra 2013. godine odluku, kojom je utvrđeno da član 2. Zakona o pomilovanju u dijelu koji glasi: „Prije donošenja odluke, predsjednik će obaviti konsultacije sa zamjenicima predsjednika FBiH“ i član 3. u dijelu koji glasi: “niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora“, nisu u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

S obzirom na to da je članom 2. Zakona o pomilovanju, predsjednik FBiH obavezan izvršiti konsultacije sa zamjenicima predsjednika, Ustavni sud je utvrdio da ova odredba nije u saglasnosti s ustavnim odredbama, jer je prema njima u isključivoj nadležnosti predsjednika Federacije da donosi odluku o pomilovanju, te se zakonskim odredbama njegovo pravo ne može ograničiti.

Kada je u pitanju osporeni član 3. Zakona, koji reguliše da se pomilovanje ne može dati osobama koje su ranije dobile pomilovanje po izrečenoj i izdržanoj kazni, Ustavni sud FBiH smatra da ista odredba proširuje krug osoba koja ne mogu dobiti pomilovanje, a što nije u saglasnosti sa ) Ustavom FBiH.

Predstavnički dom će, također, po hitnom postupku razmatrati novi federalni Zakon o državljanstvu, jer su već izvršene tri izmjene važećeg zakona i što bi više od 25 odredbi obuhvatilo njegovo usaglašavanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, poslanici će se izjašnjavati o prijedlozima izmjena Zakona o uslovima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta i Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, koje je već usvojio Dom naroda FBiH.

Na dnevnom redu se nalazi i Prijedlog zakona o komasaciji čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za grupisanje zemljišta radi stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i njegovog uređenja.

Među nacrtima zakona je i Nacrt zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, kojim bi se omogućilo transparentno i usaglašeno razvojno planiranje u Federaciji, kantonima i jedinicama lokalne samouprave.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*