Zakon o radu u Ustavnom sudu FBiH

Delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su danas u Ustavnom sudu Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu.

Spor je pokrenulo 17 delegata Doma naroda.

– Prijedlog Zakona o radu u redovnoj proceduri je razmatran i usvojen na sjednici Doma naroda 30. jula ove godine. Kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana – navodi se u saopćenju iz Centra za informisanje SDPBiH.

Upravo je to predmet Zahtjeva za rješavanje ovog ustavnog spora.

Spor se tiče odnosa unutar Doma naroda Parlamenta FBiH, te ugrožavanja osnovnih demokratskih prava delegata u tom domu da, prilikom usvajanja jednog izuzetno bitnog zakona, ne mogu iskoristiti demokratsku proceduru i svoja prava pri njegovom usvajanju, zbog čega se ne može više govoriti o „demokratski usvojenom zakonu“.

– Vjerujemo da će Ustavni sud FBiH, kao i u ranijim sličnim slučajevima, presuditi da se nikakvi akti usvojeni, uz kršenje Poslovnika o radu najviših zakonodavnih institucija te Ustava FBiH, ne mogu primjenjivati i moraju biti stavljeni van snage – stoji u saopćenju.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.